Prizor od kojeg zastaje dah: Zima u svoje ruho “obukla” vodopad iza koga se “kupaju vile”

27.01.2022. | 14:43

Niske temperature uzele su pod svoje i jednu od najvećih prirodnih atrakcija Zlatibora koja ovih dana liči na prizor iz ruske bajke.

Vodopad u Gostilju, na 25 kilometara od turističkog centra planine, silom mraza koji je niz krečnjačku liticu „ukočio“ vodu, okovan je ledom, ali i takav plijeni svojim izgledom.

Ovaj vodopad, visok 22 metra, jedan od najviših u Srbiji, prvi je u nizu od desetak takvih koji se stepenasto nižu duž rijeke Katušnice do njenog ušća u Gostiljsku rijeku. Za ovo djelo prirode vezano je predanje da ima magijsku moć koje mu daju čarobnice iz mitologije. Postoji narodno vjerovanje da se iza vodopada noću kupaju vile, a njihove dobre čini neraskidivo vežu zaljubljene. Od davnina stoji da kad momak i djevojka prođu kroz vodopad vječno ostaju zajedno, a cijeli život biće im posut cvijećem.

Zbog toga Gostilje i posjećuje mnogo mladih parova kojima nije teško da, zarad ljubavi i sreće, prođu iza vodopada. Naravno, samo ljeti. Po ovoj hladnoći teško i da se vile kupaju. Ako uopšte, pod ledenicama koji se spuštaju niz stenu, i imaju gdje.

Vodopad je bio jedan od najvećih aduta Gostilja u prošlogodišnjem izboru za najlepše turističko selo svijeta, s tim što je ta titula otišla u komšiluk – Mokru Goru pod Šarganom koji se “lepi” na Zlatibor, piše Blic.

Oznake: Vodopad