Prijavio kafić zbog skupog espresa: Dobio žestoku kaznu – gazda bijesan

Kafić u Firenci dobio je kaznu od 1000 evra  nakon što je mušterija nazvala policiju i požalila se da mu je običan espreso naplaćen 2 evra, piše Daily Mail.

Mušterija u nevjerici tvrdila je da mu je kafić “Ditta Artigianale” u toskanskom gradu naplatio dva evra, a da nije prikazao cijenu na cjeniku. Vlasnik kafića pravdao se da su sve cijene prikazane na internetu i da je neobično visoka cijena, otprilike 70 odsto iznad prosjeka za espreso, trebala pokriti troškove nabave zrna kave s određene plantaže u Meksiku. No policija je odbila prihvatiti njegovo obrazloženje i izrekla je Frančesku Sanapu kaznu od 1000 evra.

“Kaznili su me jer se neko uvrijedio što je platio dva evra za kafu bez kofeina. Možete li vjerovati? I danas se netko može toliko razbjesniti da umiješa policiju, koja je zaključila da smo pogriješili zbog zastarjelog zakona”, rekao je nezadovoljni Sanapo u videu objavljenom na Fejsbuku.

On je istakao da se ovaj zakon mora se promijeniti jer bi inače 99,9 odsto barova i restorana bilo kažnjeno.

Pijuckanje espresa sastavni je dio italijanske kulture, a kafići u Italiji poznati su po posluživanju dobre kafe po tradicionalno niskim cijenama. Iako su problemi u lancu nabavke i zatvaranje kafića zbog pandemije korona virusa doveli do toga da mnoga italijanska preduzeća posljednjih mjeseci stalno povećavaju cijene, prosječna cijena espresa još uvijek je oko jednog evra u većini kafića. “Ditta Artigianale” oduvijek je svoju kafu prodavala s premiumom – cijena espresa kada je kafić otvoren 2013. već je bila 1,50 evro. No, Sanapo tvrdi da je dodatni evro mala cijena za ljubitelje kave.

“Kažnjen sam jer se osoba našla uvrijeđena što kafu s male plantaže na 1600 metara u regiji Chiapas, bez kofeina, napravljenu isključivo postupkom filtriranja vode, platila dva evra”, rekao je Sanapo i dodao:

“Oprostite, ljutit sam. Osjećao se uvrijeđenim jer je platio dva evra, jer je barista kafu izvagao, samljeo, pripremao na najboljim aparatima na tržištu. Teško je natjerati ljude da shvate da postoje kafe koje mogu koštati više od jednog evra. Kafe koje proizvode ljudi koji marljivo rade na stvaranju kafe koja će postati jedinstveno iskustvo. Ne radi se samo o proizvođačima, već ima i barista koji uče kako bi skuvali što bolju kafu, ali ne, uvrijedite se jer to plaćate više od jednog evra”, ispričao je ljutiti vlasnik bara.

On smatra da zato italijanska industrija kafe propada.

“Espreso i italijanska industrija kafe moraju oživjeti od kvaliteta. A kvalitet se mora platiti”, naglasio je.

Ostavite komentar: