Preživio sve nedaće i bombardovanja: Aligator Muja prije 83 godine stigao u Beogradski zoološki vrt

Na današnji dan 9. avgusta 1937. godine u Zoološki vrt u Beogradu stigao je Muja, trenutno najstariji živi američki aligator na svijetu, objavio je Beogradski zoološki vrt.

Međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svjetski rekord u dugovječnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima.

Beogradsko Vreme je 10. avgusta 1937. godine objavilo da je Muja prethodnog dana u zoo-vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili djeluje znatno starije, a po procjenama kompetentnih ljudi misli se da je tada već imao desetak godina.

Zoološki vrt u Beogradu je gotovo potpuno razoren 1941. i 1944. godine, prvo prilikom nacističkog, a potom zbog savezničkog bombardovanja i tada su stradale gotovo sve životinje.

Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to sa lakoćom preživio.

Kada je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, veterinari su morali da je amputiraju, ali je on i danas živahan, naročito kada osjeti hranu.

“Pretpostavljamo da je sada star 90 godina, a nadamo se da će ga sreća i dalje pratiti i da će još dugo poživjeti”, navodi Beogradski zoološki vrt.

Ostavite komentar: