Prešli put od 520 kilometara: U Beogradu dočekani banjalučki kajakaši

Beograđani su danas dočekali dvojicu banjalučkih kajakaša Miroslava Soldata (42) i Marka Lakića (35) koji su 13. septembra krenuli savskim tokom od Donje Gradine i Јasenovca, na memorijalni put dug 520 kilometara, posvećen sjećanju na stradale logoraše u Drugom svjetskom ratu.

Kajakaše je u Beogradu dočekala veća grupa entuzijasta koja ih je pratila u regati od Ade Međice sve do ušća Save u Dunav.

Kako su rekli, na ovaj put simbolično su krenuli na dan Svetih velikomučenika Јasenovačkih, sa tačke gdje se rijeka Una uliva u Savu kod ozloglašene “topole užasa”.

Dvojica Banjalučana, entuzijasta za veslačke sportove i boravak u prirodi, veslali su neumorno u prosjeku po deset sati dnevno, duž savskog toka od Donje Gradine, preko stratišta duž Posavine i Mačve, sve do Starog Sajmišta u Beogradu.

Ekonomisti po struci, Soldat i Lakić su sami osmislili i finansirali ovaj poduhvat sa željom da se buduća ekspedicija omasovi i zabilježi u vidu dokumentarnog filma koji bi obuhvatio informacije o samim stratištima duž savskog toka.

“Ideja je potekla od Miroslava i stara je sedam godina, čekali smo pravi trenutak za njenu realizaciju. Željeli smo da na ovaj način odamo počast srpskim žrtvama, obojica smo izgubili pretke u Drugom svjetskom ratu i željeli smo da na ovaj način pokažemo da ih nikad nismo i nećemo zaboraviti. Cilj ovog puta je da se skrene pažnja srpskom narodu i budućim naraštajima da se ne smiju nikad zaboraviti zločini koji su učinjeni našem narodu i da je kultura sjećanja izuzetno važna”, rekao je Lakić.

Soldat je dodao da je Sava simbol stradanja srpskog naroda jer je duž nje bilo mnogo stratišta, ali i simbol podizanja poslije svega što nas je snašlo.

“Sava je rijeka koja je usko povezana za srpskim žrtvama. Kao što se Sava poslije dijela u kojoj je uništavaju neke fabrike poslije nekoliko kilometara vrati u mnogo ljepše stanje, tako je i srpski narod sve zločine preživio, ali ih ne smijemo zaboraviti. Zbog toga želimo da skrenemo pažnju cijelom narodu da sjećanje na naše žrtve mora da traju zauvijek”, istakao je Soldat.

Ostavite komentar: