“Poklon” za Osmi mart: Deset stanica metroa dobilo nazive po znamenitim ženama

Gradsko saobraćajno preduzeće u Briselu danas je, povodom Međunarodnog dana žena, deset stanica metroa nazvalo po znamenitim ženama.

Neke od stanica su na jedna dan ponijele ime lidera pokreta za ljudska prava Roze Parks, aktiviste za prava djevojčica Malale Jusafzai i borca protiv klimatskih promjena Grete Tunberg.

Iz Gradskog saobraćajnog preduzeća u Briselu navode da će u naredne tri godine trajno izmijeniti nazive autobuskim i tramvajskim stanicama kako bi “feminizovali” svoju mrežu.

U saopštenju se ističe da brojne stanice javnog prevoza nose imena muškaraca po kojim su imenovane i ulice i tim naseljima, te da u Briselu ima 14 puta više ulica sa muškim od onih sa ženskim imenima.

“U vrijeme kada su imena birana, društvo je bilo drugačije. Žene nisu imale uloge u društvu kao danas. Muškarci su donosili odluke i očigledno je da su birali muška imena”, dodaje se u saopštenju. Sedam autobuskih i tramvajskih stanica dobiće imena po ženama ove godine, a još deset 2022. godine i 2023. godine, ali za promjene imena u sistemu metroa neophodno je odobrenje regionalnog Ministarstva saobraćaja.

Ostavite komentar: