Pogodite koja je riječ godine za 2020.

Na godišnjoj listi noviteta u Kolinsovom rječniku dominiraju riječi i fraze koje se odnose na pandemiju, uključujući „samoizolaciju” i „socijalno distanciranje”.

“Lockdown” je proglašena za riječ godine, prema “Collins Dictionary”. U prevodu „zatvaranje”, ova riječ postala je još jedan simbol tekuće godine koju je obilježila pandemija koronavirusa.

Definišući „zatvaranje”, (“lockdown”) kao „nametanje strogih ograničenja u putovanjima, socijalnoj interakciji i pristupu javnim prostorima”, rječnik Kolins bogatiji je za tu riječ uz obrazloženje da taj termin „objedinjuje zajedničko iskustvo milijardi ljudi koji su morali da ograniče mnogo toga u svakodnevnom životu, kako bi suzbijali virus”.

Kolinsovi leksikografi registrovali su preko četvrt miliona upotrebe riječi „zaključavanje” tokom 2020. godine, naspram samo 4.000 prethodne godine.

Na godišnjoj listi noviteta u Kolinsovom rječniku dominiraju riječi i fraze koje se odnose na pandemiju, uključujući „samoizolaciju” i „socijalno distanciranje”.

„Jezik je odraz svijeta oko nas, a 2020. dominira pandemija. Za riječ godine odabrali smo ‘zatvaranje’, jer on obuhvata zajedničko iskustvo milijardi ljudi. Zaključavanje je uticalo na način na koji radimo, učimo, kupujemo i družimo se”, rekla je Helen Njustid, savjetnica za jezičke sadržaje u Kolinsu, prenosi RTS.

Takođe je u rječniku nova skraćenica BLM koja se odnosi na pokret “Blek Lives Matter”.

Tu je i riječ „megzit” (“megxit”), skovana pošto su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, Megan Markl i princ Hari odlučili da napuste Veliku Britaniju.

Rječnik je bogatiji i za riječi „tiktoker”, koji opisuje nekoga ko dijeli sadržaj na platformi Tiktok i „makbeng”, kojom se označava osoba koja objavljuje video-zapise na kojima se vidi koju hranu jede, dok je komentariše u komunikaciji sa pratiocima.

 

 

Ostavite komentar: