Pogledate u bankomat i on vam da novac: I to je moguće

Iako se polako krećemo prema društvu u kojem će papirnati novac (djelomično) zamijeniti kartice i mobilni telefoni kao primaran, a jednom možda i jedini način plaćanja, mnogima je danas život bez gotovine nezamisliv.

a podizanje gotovine odavno se, osim ponekih izuzetaka, ne ide u banku, već se novac podiže na bankomatima. U budućnosti, umjesto prislanjanja ili ubacivanja kartice u za to namijenjeni otvor na bankomatu, za podizanje gotovine dovoljno će biti samo pogledati bankomat.

Takvi bankomati se već koriste u svijetu, pri čemu je pionir bila Kina, u kojoj je još prije šest godina postavljen bankomat s podrškom za prepoznavanje lica kao način verifikacije korisnika, a istu je tehnologiju počela koristiti i jedna španska banka 2019.

Da bi na bankomatima kartice mogla zamijeniti biometrija vjeruju i u OCBC banka u Singapuru, te je ova banka nedavno postavila prve bankomate za koje korisnicima nisu potrebne bankovne kartice, već je impelementirana tehnologija prepoznavanja lica, piše ZDnet.

Bankomati dolaze sa bezbjednosnim opcijama koje sprečavaju prevare i korištenje fotografija, videa ili maski za potvrdu identiteta. Sve što korisnici trebaju napraviti jeste da upišu svoj jedinstveni identifikacioni broj, te stati ispred kamere koja podržava tehnologiju prepoznavanja lica

Na početku će banka ipak ponuditi ograničenu uslugu, pa će korisnici koji se na bankomat prijave pogledom, bez kartice, moći samo da pregledaju stanje na računu. Ako tokom određenog razdoblja ne bude nikakvih problema, OCBC banka će omogućiti nove opcije, poput podizanja gotovine s bankomata. Upravo se za te dvije akcije – pregled stanja na računu i podizanje gotovine, najčešće koriste bankomati.

Pored toga, singapurska banka vremenom namjerava dodatno proširiti mogućnosti korištenja bankomata s implementiranom opcijom prepoznavanja lica, pa bi se putem njih mogle plaćati kreditne kartice, slati novac…

Kao prednost takvog načina korištenja bankomata bez kartica banka naglašava sigurnost, jer se kartice mogu ukrasti, odnosno prevaranti bi postavljanjem posebnih uređaja na bankomate mogli ukrasti podatke o kartici i PIN i iskoristiti ih za naknadno pražnjenje računa, dok bi biometrijska verifikacija trebala biti bezbjednija, prenosi zimo.hr.

Ostavite komentar: