Pogledajte kakvu je kapu Kusturica nosio na paradi

Zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom na Crvenom trgu u Moskvi vojnu paradu povodom 75 godina pobjede nad fašizmom u loži je pratio i njegov savjetnik, poznati reditelj Emir Kusturica.

Za Paradu pobjede izabrao je upečatljiv stajling, a posebno je upadljiva kapa sa petokrakom na glavi.

Kusturica je rekao da je Parada pobjede mjesto stvarnog ponosa, a defile najjačih i najmoćnijih naoružanja biće na neki način i ideja koja se vezuje i za naš opstanak.

„Globalizacija u dugom vremenskom periodu od Rimske imperije pa naovamo uvijek je imala ambivalentan odnos prema zaštiti malih naroda tako da je ideja o Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i mnogim drugim ratovima direktno vezana za ovaj proces“, istakao je Kusturica.

On je naglasio da jedna od posljedica globalizacije jeste revizija istorije, pošto globalni utisak o postojanju malih naroda nije povoljan.

„Oni su nam obećavali da će sve kulturološke različitosti biti zaštićene, a na kraju je ispalo da će biti zaštićene samo seksualne različitosti, pa je tako u poslednje vreme, kada je reč o paradama, u opticaju uglavnom ‘parada ponosa’ protiv koje nemam ništa ali zato imam mjesto na kome se samo potvrđuje ideja našeg opstanka, a to je Parada Velike pobede“

Ovu pobjedu izvojevala je sovjetska armija zajedno sa partizanskim i drugim gerilskim predstavnicima malih naroda, a među tim malim narodom smo i mi za razliku od mnogih malih naroda koji su bili upravo vezani za tu stranu koja je poražena, istakao je proslavljeni srpski i svjetski reditelj.

Kusturica je naglasio da se danas dešava paradoks pa se sovjetski predstavnici, odnosno ruski nasljednici ne pojavljuju na velikim proslavama završetka Drugog svjetskog rata nego su svi poistovećeni- i poraženi, i žrtve, i dželati.

Ostavite komentar: