Po prvi put dvije žene prošetale svemirom

Američke astronautkinje Kristina Koh (Christina Koch) i Džesika Mejr (Jessica Meir) zajedno su danas izašle iz Međunarodne svemirske stanice (ISS) kako bi obavile jedan popravak, što je prvi put u historiji istraživanja svemira da dvije žene izađu u svemir.

Taj izlazak bio je planiran u martu, ali ga je NASA morala otkazati četiri dana prije roka, jer nisu bila spremna svemirska odijela odgovarajućih veličina. Današnji izlazak, koji je počeo u 13:48 po srednjoevropskom vremenu, trebao bi trajati pet i pol sati, tokom kojih one trebaju zamijeniti jedinicu za punjenje baterija iz 2000. godine, koja se iz nepoznatih razloga pokvarila prošlog vikenda.

Iskusnija Kristina Koh je prva izašla, polako plutajući u svom ogromnom bijelom odijelu, privezana kablom za stanicu koja se kreće brzinom od 8 km u sekundi oko Zemlje, 415 km iznad okeana, prenosi Avaz.ba.

Zatim je krenula i Džesika Mejr, koja je u septembru stigla na ISS, dok su unutar stanice ostali jedan Amerikanac, dvojica Rusa i jedan Italijan. To je bio četvrti izlazak u svemir Kristine Koh.

Od 1998. godine i početka misije ISS-a u svemir je izvedeno 221 izlazaka od kojih su u 43 učestvovale žene astronauti. Svemir je dugo bio rezerviran za muškarce. U NASA-i su prvi astronauti bili vojni piloti, muškarci. Prva žena u svemiru je bila Ruskinja Valentine Tereškova 1963. godine, a prva Amerikanka Seli Rajd (Sally Ride) 1983 godine.

 Ostavite komentar: