Pas ima inteligenciju prosječnog dvogodišnjeg djeteta: I još 19 zanimljivosti o psima koje niste znali

Koliko god da ih dobro poznajemo, neke informacije o njima nas uvijek iznenade. Pročitajte neke od najinteresantnijih činjenica o psima.

Zanimljivosti o razvoju

 1. Psi zapravo nisu daltonisti, kako se obično vjeruje, oni samo boje ne vide tako intenzivno kao ljudi. Njihov vid je poput čovječijeg u sumrak. Takođe, psi boje vide pri slabom osvjetljenju jer imaju specijalan sloj mrežnjače koja reflektuje svjetlost.
 2. Poput ljudskih beba, čivave se rađaju sa nesraslom lobanjom, koja se zatvara tokom godina, piše „Nacionalna geografija“.
 3. Psi se ne znoje kroz jezik već kroz jastućiće na šapama.
 4. Trećina pasa je desnošapa, trećina levošapa, a trećina nema dominantnu stranu. Kako i kod ljudi – pseći mozak ima lijevu i desnu hemisferu.
 5. Ukoliko se ne podvrgnu sterilizaciji ili štrojenju, ženka, zajedno sa svojim parnjakom i njihovim kučićima, mogu okotiti i preko 66.000 pasa za 6 godina!
 6. Pseći nos je jedinstven baš kao ljudski otisak prsta.
 7. Pas ima inteligenciju prosječnog dvogodišnjeg djeteta i može da razumije do 250 riječi i gestova, da broji do pet i sprovede najprostije matematičke operacija.
 8. Prosječan gradski pas živi 3 godine duže od seoskog.
 9. Psi se mogu istrenirati da predosjete epileptične napade.
 10. Psi imaju oko 100 različitih izraza lica, a većina njih odnosi se na položaj ušiju.
 11. Najveća rasa pasa na svijetu je irski vulfhaund, najmanja je čivava, a najteža bernandinac.

Psi i predsjednici

12.Pas Tedija Ruzvelta po imenu Pit pokidao je pantalone francuskog ambasadora u Bijeloj kući.

13. Predsjednik Lindon Džonson imao je dva bigla po imenu On i Ona.

14. Frenklin Ruzvelt je platio 15.000 dolara da bi brod-razarač pokupio njegovog škotskog terijera na Aleutskim ostrvima.

Psi i istorija

15. U doba Rimskog carstva, noseći lakše oklope, mastifi su slati u napad na oklopljene konjanike.

16. Ogrlice za pse sa bodljama su prvi put napravljene u antičkoj Grčkoj, a svrha im je bila da zaštite vratove pasa od napada vukova.

17. Pas se spominje 14 puta u Bibliji.

18. Potonuće Titanika preživjela su tri psa – njufaunlender, pomeranac i pikinezer.

19. Pas je pripitomljen prije više od 15.000 godina.

20. Današnji psi najvjerovatnije imaju azijsko porijeklo. Naučnici su 2015. godine analizirali tri različite vrste DNK na velikom i raznovrsnom uzorku – više od 4.500 pasa 161 pasmine i 549 mješanaca iz 38 zemalja. Kako prenosi “Sputnik“, to je omogućilo istraživačima da ustanove koje su geografske grupe modernih pasa genetski najbliže precima. Rezultati su ih doveli do centralne Azije kao mjesta porijekla modernog psa.

 

 Ostavite komentar: