Parola “snađi se”: Da izbjegne radne obaveze zvao samog sebe čak 55 sati

Da bi izbjegao svakodnevne radne obaveze, a ostavio dojam da je silno zauzet, švedski porezni savjetnik “razgovarao” je sa službenog telefona sa svojim privatnim mobilnim telefonom 55 sati, sve dok ga nadređeni nisu razotkrili.

“Umjesto da preuzima pozive korisnika, Andreas je nazvao vlastiti broj, što je rezultiralo signalom ‘zauzeća’ u sistemu, pa je dolazne pozive preuzimao neko drugi”, stoji u disciplinskom izvještaju švedske poreske uprave koje je pribavio AFP.

Taj 28-godišnji Šveđanin, kojem sad prijeti otkaz, od marta do maja je samoga sebe nazvao 32 puta i ”razgovarao” 55 sati, što je sedam dana efektivnog rada u dva mjeseca, stoji u izvješću porezne uprave te se dodaje da su “neki od tih poziva ponekad trajali satima”.

Andreas je na radnome mjestu u porskoj upravi bio zaposlen od maja 2020, no zbog pandemije je od januara 2021. radio od kuće.

U aprilu je, međutim, jedan od njegovih nadređenih primijetio da telefonira neobično dugo u poređenju sa prosječnim potrebama posla.

Kad je pozvan na razgovor s nadređenima priznao je što je činio, premda je interna istraga pokazala da je isto ponovio još četiri puta nakon spomenutog razgovora, a kad su ga šefovi ponovno pozvali na razgovor u maju, odgovorio im je da mu je motivacija za rad “izuzetno niska”.

 

Ostavite komentar: