Otkriće u Izraelu koje mijenja sve što smo znali o Bliskom istoku

Izraelski arheolozi su prije početka izgradnje auto-puta blizu Jerusalima otkrili 9.000 godina staro, veliko neolitsko naselje i to pet kilometara udaljeno od prestonice te zemlje.

Radi se o najvećem naselju iz mlađeg kamenog doba do sada otkrivenom u Izraelu i na Bliskom istoku. Tu je, prema procjeni arheologa, živjelo između 2.000 i 3.000 stanovnika, što je veličina uporediva sa današnjim većim gradom i tada se moglo smatrati metropolom, pišu izraelski mediji, pozivajući se na navode državne Uprave za starine, a prenosi Sputnik.

„Prvi put smo u Izraelu otkrili tako veliko naselje iz razdoblja neolita“, rekli su arheolozi Hamudi Kalaili i Jakob Vardi.

„Ostatke naselja starog 9.000 godina otkrili smo samo nekoliko desetina centimetara ispod površine zemlje, blizu grada Moce. Smatramo da je to prekretnica u istraživanju praistorijskih naselja, zbog veličine i dobro očuvanih artefakata“, rekao je Vardi i dodao:

„Ovo arheološko nalazište će iz temelja promijeniti ono što smo do sada znali o periodu neolita.“

Do sada se, naime, vjerovalo da područje Judeje nije bilo naseljeno i da su takva nalazišta postojala samo sa druge strane rijeke Jordan.

Praistorijska Moca bi se po tadašnjem broju stanovnika mogla uporediti sa današnjim Jerusalimom ili Tel Avivom. Ljudi koji su tamo živjeli održavali su trgovačke i kulturne veze sa stanovnicima Anadolije, budući da odande podstiču predmeti od vulkanskog stakla (opsidijana) koji su otkriveni na nalazištu.

Stanovništvo se bavilo lovom, stočarstvom, posebno uzgojem ovaca i poljoprivredom.

Na lokalitetu su pronađene hiljade vrhova strijela, sjekire, noževi, nakit, figure i male kamene narukvice koje su vjerovatno nosila djeca, ali i veliko skladište mahunarki čije je sjeme očuvano, uprkos starosti nalazišta.

„Hiljadama godina prije izgradnje piramida, u periodu neolita, više stanovnika je živjelo u stalnim naseljima. Manje su se selili, a više su se bavili poljoprivredom“, pojasnio je Vardi.

Arheolozi su u Moci pronašli i ostatke velikih zgrada sa prostorijama za stanovanje, javnim dvoranama i mjestima za molitvu, kao i uske uličice. Sve to ukazuje da je planiranje izgradnje u tom gradu bilo na vrlo visokom nivou.

 

Izvor:(Sputnik)Ostavite komentar: