“Osjećaj je sjajan”: Otvorena soba za bijes gdje sve može da se polupa bejzbol palicom

Finac Jane Raninen je iza zatvorskih rešetki proveo 20 godina zbog dva ubistva  povezana sa bandama. Sada je, pošto je odužio dug društvu, ponovo u centru pažnje jer je otvorio “sobu bijesa” u kojoj njegovi klijenti mogu bejzbol palicom da porazbijaju sve predmete koji se u njoj nalaze.

Da bi otvorio Centar za bijes u Helsinkiju, 44-godišnji Finac je novac pozajmio od prijatelja. Tvrdi da termin za lupanje mora unaprijed da se rezerviše.

“Bio sam u zatvoru do prije pola godine i takva bi mi soba dobro došla kad sam bio mlađi”, kazao je Raninen, koji je član bande postao odrastajući u siromašnim predgrađima.

Odlučio sam da ću, kad izađem, da otvorim ovakvu sobu i mnogim ljudima da tu iskaljuju bijes umjesto da prave gluposti kakve sam ja radio u mladosti.

Jane Raninen dodaje i da redovno razgovara sa mladima kako bi ih odvratio od kriminala.

“To je jedan od načina da otplatim dug društvu  kaže on”,  a soba bijesa je drugi.

Osim što državi plaća porez od prihoda, utiče i na opštu dobrobit.

Raninenovu sobu za bijes žene su prihvatile sa oduševljenjem:

“Osjećam se sjajno “, rekla je Sana Sulin, koja je za svoj 50. rođendan porazbijala stari printer, usisivač i gomilu posuđa.

Prijatelj me je doveo ovdje da pokušam, ali sam prvi put to odbila. Žene su navikle da se lijepo ponašaju, znaju da se kontrolišu

Raninen kaže da je među njegovim klijentima 85 odsto žena između 25 i 45 godina. Uprkos tome što u Finskoj vlada jednakost polova, Raninen tvrdi da je ženska agresija tabu i da im nije dozvoljeno da se “izduvaju”.

Pandemija je najčešći izvor frustracija, ali i loši brakovi se visoko kotiraju:

“Dugoročno je uvijek bolje razgovarati s terapeutom, ali kratkoročno nema boljeg mjesta za izbacivanje frustracija i tjeskobe”, tvrdi Raninen.

 

Ostavite komentar: