Omiljen običaj kod Srba: Zašto se cijepa majica novopečenom tati?

Jedan od omiljenih srpskih običaja je cijepanje majice ili košulje novopečenom tati. Sigurno ste više puta i sami prisustvoli ovom običaju. Postoje različita mišljenja, a ovo su neka od tumačenja.

Nova osoba

Neki smatraju da cijepanje treba da pokaže da (energetskoj) auri roditelja u ekspanziji dosadašnja odjeća više nije odgovarajući omotač.

Prva pelena

Drugi vjeruju da ovaj običaj vodi korijene iz davnih vremena, kada se djeca nisu rađala u porodilištima, već u kući, na ulici, u njivi, u šumi i drugim mjestima. Dijete je trebalo da se uvije u neki komad tkanine zbog zaštite od hladnoće, a zbog nekog drugog vjerovanja se izbjegavala ženska odjeća kad god ima neka muška košulja u blizini. Ako se dijete rodi u kući, onda se odjevni predmet uzimao iz ormana, a ako se porođaj dogodi napolju, onda se zaustavljao prvi muškarac koji se nađe u blizini, te bi se od njega uzimala košulja.

“Krađa” pola djeteta

Vjeruje se, takođe, da se onima koji učestvuju u cijepanju košulje, a to su radili samo muškarci muškarcima, prenosi neka vrsta sreće muškarcu koji je postao otac, i da će oni koji je cijepaju isto postati očevi.

Neki smatraju i da ovaj običaj potiče od vjerovanja da će onaj ko uzme djelić iscijepane košulje dobti takođe isti pol djeteta kao i otac čiju košulju cijepaju, a opet, u da se, opet, u drugim krajevima vjerovalo i da to vodi ka dobijanju bebe suprotnog pola.

Ostavite komentar: