Olako izgubili sve: Imali bogatstvo od četiri miliona, a nisu to znali VIDEO

21.12.2023. | 07:40

Trgovac polovnom robom dobio je na sudu slučaj u kojem može zadržati 4,2 miliona evra prihoda od prodaje rijetke afričke maske koju je pronašao na tavanu starijeg francuskog para.

Naime, stariji par ga je doveo da im pomogne da raščiste tavan, a zatim su mu prodali masku za 150 evra.

Par je tužio trgovca, tvrdeći da su bili dovedeni u zabludu o vrijednosti predmeta. Ali sudija se nije složio, rekavši da nisu uspjeli cijeniti pravu vrijednost umjetničkog djela.

Vjeruje se da je rijetka Ngil maska, koju je napravio narod Fang iz Gabona, jedna od samo 10 takvih maski u svijetu.

Drvenu masku iz 19. vijeka su nosili članovi tajnog društva Ngil, a masku je oko 1917. nabavio ‘u nepoznatim okolnostima‘ Rene-Viktor Еdvard Moris Furnije, francuski kolonijalni guverner i djed tužioca.

Maska je bila u posjedu porodice dok nije prodata trgovcu, a kasnije je prodata na aukciji nepoznatom kupcu. Par se obratio sudu tražeći dio prihoda od prodaje, tvrdeći da ih je trgovac obmanuo o pravoj vrijednosti maske.

Trgovac je odbacio optužbe da je znao da je toliko vrijedna i rekao je da je pokazao dobru volju ponudivši bračnom paru 300.000 evra, početnu vrijednost maske.

Njegov advokat pak tvrdi da par nije istražio stvarnu vrijednost predmeta prije nego što ga je prodao.

“Kada imate takav predmet kod kuće, trebali biste biti malo znatiželjniji prije nego ga se odreknete”, rekla je Patrisija Pijo za francuske medije, prenosi Bi Bi Si. Sudija je presudio u korist trgovca i rekao da par nije pokazao dužnu revnost u procjeni “istorijske i umjetničke” vrijednosti maske. Ponuda je povučena nakon što je par tužio.

Frederik Mansat Jafre, advokat para, smatra kako je sudija stvorio presedan.

“Vi ili ja sada ćemo morati pitati stručnjaka prije nego što odemo kod drugog stručnjaka”, pomalo cinično je ustvrdio advokat.

Gabon je pak zasebno zatražio da se obustavi prodaja maske s obrazloženjem da pripada toj zemlji. Ali, sud je i taj argument odbacio.

Oznake: Maska, Prodaja