Okružen mnogim misterijama! Najveći crni dijamant na svijetu kupio kripto prevarant

14.08.2023. | 13:16

Najveći crni dijamant na svijetu prošle godine prodao je Sotbi na aukciji i plaćen je kriptovalutama, ali sada je otkriveno da je kupac, koji je tada bio nepoznat, kripto prevarant.

Crni dijamant nazvan “Enigma” je jedan od najmisterioznijih dijamanata na svijetu. Svako ko izjednači dijamante sa svjetlucavim kamenjem biće razočaran, pošto je “Enigma” mat boje i zrači misterioznom aurom, prenosi Frankfurter Algemajne Cajtung (FAZ).

Naziv koji je dijamant dobio, “Enigma”, riječ je grčkog porijekla i ima prikladno značenje – zagonetka – pošto ovaj dragocjeni kamen okružuju mnoge misterije.

Poznato je da dijamant teži 555 karata i uvršten je u Ginisovu knjigu rekorda.

“Enigma” je takozvani karbonado, crni dijamant. Oni su izuzetno rijetki i među najstarijim su dijamantima na svijetu.

Dok je Zemlјa nastala prije oko 4,6 milijardi godina, stručnjaci vjeruju da je redak crni dijamant star između 2,6 i 3,8 milijardi godina i da je nastao kada je meteorit ili asteroid udario u Zemlјu.

Sada se, međutim, ispostavilo da je ovaj dijamant na aukciji kupio kripto prevarant, koji je raznim malverzacijama od investitora izvukao milione dolara.

On je sada optužen za prevaru, a neki mediji su prenijeli da je u pitanju biznismen i influenser Ričard Hart, koji trguje kriptovalutama i ima veliki broj pratilaca na Jutjubu i društvenim mrežama.