Očaravajući “živi mostovi” u Indiji koji rastu iz korijena

U indijskoj sjeverno-istočnoj državi – Meghalaya, mogu se vidjeti nevjerovatni primjeri bio-inženjeringa. Narod iz lokalnog plemena Khasi je razvio način da napravi mostove od pravog korijenja kaučukovog drveta.

U Cherrapunji, mjestu gdje padne 11 000 litara kiše po metru kvadratnom bilo je potrebno rješenje za dugotrajne mostove. Mostovi od bambusa su bili beskorisni za lokalno stanovništvo, jer se ogromna količina vode slivala niz bogatu zelenu tropsku šumu.

Pleme Khasi je našlo rješenje za ovaj problem prije nekoliko vijekova. Kaučukovo drvo (lat. ficus elastica) ima sekundarno korijenje koje se vuče i uvija po površini zemlje. Lokalno stanovništvo je naučilo da usmjerava korijenje u željenom pravcu koristeći lišće. Navodeći korijenje na drugu stranu rijeke, ono je brže raslo tražeći plodno tlo. Dok je korijenje raslo, kamenje je postavljano duž ovih mostova da bi se formirao stabilniji most.

[foogallery id=”30433”]

Potrebno je oko 10 do 20 godina da bi most mogao da podnese težinu do čak 50 ljudi i da odolijeva vijekovima nabujaloj rijeci. Kako vrijeme prolazi, korijenje je sve čvršće. Ovi mostovi mogu trajati vijekovima neoštećeni. Neki od postojećih mostova u Cherrapunji su stari preko 500 godina.

Ni jedan jedini ekser niti bilo koji alat je iskorišćen da napravi ove “živuće mostove” koji mogu biti do 30 metara dugački. Vjeruje se da su ovi mostovi jedinstveni u svijetu, i to ih čini veoma privlačnom atrakcijom za putnike širom svijeta. Do većine ovih mostova može se stići nakon nekoliko sati hoda kroz guste šume u Cherrapunji.

 

Izvor.(zivetisaprirodom.rs)

Ostavite komentar: