Obradovali se u Bratuncu: Opet im stigao “Rodić”

Mužjak rode, kojeg su mještani nazvali Rodić, stigao je u svoje gnijezdo u Bratuncu, gdje par roda „ljetuje” već desetak godina, potvrdio je Srni bivši ribočuvar, ljubitelj prirode i zaštitnik „bratunačkih” roda Boban Filipović.

Filipović ističe da rode ove godine stižu malo kasnije nego prethodnih godina, a da je Rodić stigao sa snijegom.

„On je sletio u gnijezdo koje smo im podigli prije dvije godine i odmah je pristupio poslu. Uređuje i priprema gnijezdo za doček ženke i prošlogodišnje mladunčadi”, objašnjava Filipović.

Prema njegovim riječima, za nekoliko dana očekuje se slijetanje i ostatka porodice Rodić, koja će nakon puta dugog između 15.000 i 18.000 kilometara stići u Bratunac, izdvojiti se iz velikog jata i u močvarama pored Drine dočekati jesen i izleći novu mladunčad.

Filipović navodi da rode svake godine izlegu mlade u Bratuncu i da ih je najviše bilo petoro jedne godine, a za vrijeme poplava, 2014. godine, nije bilo mladih.

U Bratuncu je 2019. godine zimovala jedna roda, koja je bila atrakcija za djecu i dali su joj ime Snježana.

Ona je po dolasku mužjaka Rodića napustila gnijezdo nakon dva dana i od tada se više nije pojavljivala na ovom prostoru, a Rodići dolaze svake godine i očekuje se da će se u narednih nekoliko dana okupiti ova porodica bratunačkih ljubimaca.

Ostavite komentar: