Objekat visine 166 metara: Francuski “Spajdermen” osvojio još jedan neboder

05.05.2023. | 19:05

Kaskader i penjač, poznat kao “francuski spajdermen” zbog svojih smjelih uspona, osvojio je danas još jednu znamenitu zgradu nakon što se popeo na neboder u Barseloni od 166 metara u pokušaju da podigne svijest o klimatskim promjenama i sušama.

Šezdesetogodišnji Alen Robert puzao je po spoljnim zidovima hotela Melia Barselona Skaj, koji je prekriven staklom i čelikom, četvrte po visini zgrade u španskom gradu, prenio je Rojters.

“Želio bih da prenesem poruku o klimatskim promjenama i problemu dehidracije zemljišta u Španiji i da to vlada brzo riješi”, rekao je on, nakon što je stigao na krov, prenosi Tanjug.

Ova akcija nije bila odobrena i policija ga je zadržala na vrhu.

Španija se suočava sa dugotrajnom sušom, a dijelovi južne Evrope su pod uticajem neuobičajeno toplih temperatura za koje naučnici kažu da ih je pogoršalo globalno zagrijavanje.

Prije uspona Robert rekao je da je struktura zida zgrade bila “prilično agresivna” i u polušali dodao da će i sam osjetiti posljedice klimatskih promjena i suše zbog vrućine.

Penjao se samo s vrećicom krede u prahu i cipelama za penjanje, koje su mu pomogle u usponu, a prste je obložio trakom za pijenjanje, kako bi spriječio opekotine od površine zagrejane suncem, bez obzira što je danas bilo relativno blagih 23 stepeni Celzijusa.

Desetine posmatrača okupilo oko zgrade, kako bi pratio Roberta u svom poduhvatu kojije otprilike trajao pola sata.

Robert je počeo da se penje 1975. na liticama u blizini svog rodnog grada Valensa.

Dvije godine kasnije preuzeo je visokorizične “solo” podvige, penjući se sam i bez konopca ili pojasa.

Od tada se popeo na više od 150 objekata, uključujući najvišu zgradu na svetu Burdž Kalifu u Dubaiju, oa Ajfelov toranj u Parizu i most Golden Gate u San Francisku.