Objavljen do sada neviđen snimak olupine Titanika VIDEO

Objavljen je novi snimak olupine Titanika u 8K kvalitetu, tako da je to najkvalitetniji prikaz olupine do sada, koji bi trebalo da pomogne u oktrivanju raznih podvodnih vrsta i predviđanju brzine kojom olupina propada.

Novi snimak ima horizontalnu rezoluciju od osam hiljada piksela, odnosno dvostruko više od 4K kvaliteta i predstavlja najviše detalja. video je snimila kompanija OceanGate Expeditions tokom ovogodišnje posjete olupini koja već 110 godina leži na 3,8 km dubine u Atlantiku, na oko 740 kilometara od obale Njufaundlenda, piše City Magazine.

Ova kompanija obavlja ekspedicije do Titanika uz ekipu stručnjaka za ronjenje, istoričara Titanika i istraživača, a uz njih mogu da idu i oni koji plate 250 hiljada dolara kako bi se našli među rijetkim ljudskim bićima čije oči su ugledale mjesto posljednjeg odmora ovog legendarnog broda. Na novom snimku se vidi sve od pramca, preko detalja sa strane, ogromnog lanca za sidro, do djela na kome je prepolovljen.

Vidi se i da je olupina pretrpjela veliko raspadanje i da su primjetne promjene u odnosu na ekspediciju iz 2021. godine. usljed slane vode i visokog pritiska, mnogi vjeruju da će se olupina potpuno raspasti i nestati u narednih nekoliko decenija. Novi detalji trebalo bi da pomognu naučnicima da identifikuju podvodne vrste, a arheolozima da bolje dokumentuju stepen propadanja.
Kompanija OceanGate Expeditions već je otvorila prijavu za svoju ekspediciju za narednu godinu, koja kreće iz Njufaundlenda. Oni koji se prijave za desetodnevno putovanje moraće da plate četvrt miliona dolara i da prođu proces prijave.

 

 

Ostavite komentar: