Novootkrivene vrste električne jegulje jače od policijskih šokera

Naučnici su otkrili dvije nove vrste električne jegulje, od kojih jedna može da proizvede jači električni udar od bilo koje poznate životinje.

Vrsta Electrophorus voltai u stanju je da proizvede 860 volti elektriciteta, poprilično više od 650 volti koliko jegulje uobičajeno proizvedu.

To je više nego dovoljno da izazove izuzetan bol živom biću čovjekove veličine, a čak i mnogo jače od policijskog šok-aparata, odnosno tejzera.

Druga vrsta otkrivena u istraživanju nazvana je Electrophorus varii i u stanju je da proizvede elektricitet napona od „tričavih“ 572 volta.

Novootkrivene vrste u Amazoniji otvaraju potpuno nov pravac ispitivanja električnih jegulja, pošto se do sada smatralo da postoji samo jedna vrsta električne jegulje – E. Electricus.

„Ovi pronalasci, bazirani na pregršti genetičkih, morfoloških i ekoloških nalaza, odbacuju hipotezu jedne vrste električne jegulje rasprostranjene širom basena Amazona“, navode naučnici u istraživanju objavljenom u časopisu Nejčer komjunikejšen (Nature Communication).

 

Izvor:(RTS)

 

Ostavite komentar: