Ništa bez ovna Dobrivoja: Belka oborila rekord, ojagnjila trojke, pa onda šestorke

20.02.2024. | 14:22

U tor porodice Prodanović iz Tubićke Crnokose kod Kosjerića, stigao je neočekivani berićet. Naime, nakon što je tri puta ojagnjila trojke, ovca Belka je prije par dana na svijet donijela čak šestoro zdravih jagnjadi.

Ovce “romanovke” poznate su po svojoj plodnosti, jagnje se često i na svijet donose troje ili četvoro jagnjadi. U toru porodice Prodanović ukupno ih je 25 i skoro svaka je ojagnjila bar po troje, ali ovca Belka oborila je sve rekorde.

“Po njenoj konstituciji ništa nije ukazivalo da nosi više jagnjadi, svi smo mislili da je dvoje ili maksimalno troje. Međutim ona je na svijet donijela duplo, čak šestoro! Niko nije pomišljao da može tako nešto da se desi, svi smo bili iznenađeni, iako imam dosta godina bio sam malo i uplašen”, započinje priču domaćin Milan Prodanović.

Svako od šestoro jagnjadi zdravo je i neobično krupno, pa kako nema dovoljno majčinog mlijeka, domaćini su sada u velikom poslu, jer na svakih sat i po moraju da ih dohranjuju.

“Moramo sve to odraditi polako dok se oni ne naviknu jer žele majčino mlijeko, jer im je ovo vještačko teško za varenje ali privikavaju se. U suštini tako mora, jer majka ne može iznijeti svih šest. Iako to sve košta želim da ih sve podgrajim”, kaže njegov sin Radoljub.

Ništa bez ovna Dobrivoja

Ali, izgleda da Belka neće biti jedina u toru Prodanovića koja je na svijet donijela ovoliku jagnjad, skoro svih 25 ovaca je sjagnjeno i to zahvaljujući ovnu Dobrivoju koji je do skoro bio odvojen od ovaca.

“Jedno vrijeme je bio vezan, međutim kako smo ga pustili on je nadoknadio sve”, dodaju Prodanovići uz osmijeh.

Ipak, česta jagnjenja iscrpljuju ovce, pa će Dobrivoje izgleda morati na zasluženi odmor i u ponovnu izolaciju.

“Jagnje kada dostigne određenu kilažu, ona prirodno ponovo traži da se jagnji. Mi smo, kada smo vidjeli da se i one zamaraju, malo to redukovali”, zaključuje Radoljub, prenosi Blic.