“Nismo smjeli da joj priđemo, ima ogromne kandže”: Sovu spasavali iz ventilacionog prostora

U ponedjeljak je spasena sova ušara (lat. Bubo bubo) iz ventilacionog prostora stambene zgrade u Ulici Sestre Baković u Nišu.

Stanari zgrade primijetili su sovu u skučenom ventilacionom prostoru i da ne može da raširi krila i poleti kako bi izašla iz zamke, objavilo je Udruženje ZooPlanet Niš na njihovom Facebook profilu.

“Kad smo otvorili kuhinjski prozor čuli smo šuškanje u ventilaciji i primijetili preplašenu ali i prelijepu sovu. Nismo smjeli da joj priđemo jer ima ogromne kandže. Ne znamo koliko je bila u međuprostoru zgrade ali smo odmah zvali Zoo patrolu”, kaže stanarka zgrade u Nišu, piše “Telegraf.rs”.

Uz odobrenje i saradnju Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Republičke inspekcije za zaštitu životne sredine nekoliko volontera i stručnjaka za zaštitu ptica je izašlo na teren i u roku od sat vremena uspješno sprovelo akciju spasavanja.

Sovu je pregledao i veterinar koji je ustanovio da ptica nema nikakvih povreda i da može odmah da se vrati u prirodu.

Inače, buljina ili velika ušara vrsta je ptice koja pripada porodici pravih sova i jedna je od najvećih sova na našim prostorima. Ženka može da naraste i do 75cm sa rasponom krila do 188 cm dok su mužjaci nešto manji.

Ostavite komentar: