Nismo ni svjesni koliko modna industrija zagađuje vazduh više od svih aviona i brodova zajedno

Ako ste pomislili da brodovi i avioni utiču na veliko zagađenje vazduha. U pravu ste, utiču. Međutim, više od bilo kojih brodova i aviona, na kvalitet vazduha koji udišemo utiče modna industrija.

Ukoliko se nešto ne promijeni u tekstilnoj industriji, stvari bi mogle i te kako da se dodatno zakomplikuju do 2050. godine, pokazala je studija “Nova tekstilna ekonomija: Redizajniranje budućnosti mode”.

Prema podacima, modna industrija stvara 1,2 milijardi tona gasova koji izazivaju efekat staklene bašte svake godine, to je više od svih brodova i aviona zajedno. Modna industrija dovodi do toga da svake godine pola miliona tona plastičnih mikrofibera završi u okeanu.

– Tekstilna industrija se najviše oslanja na neobnovljive izvore, uključujući korišćenje ulja za proizvodnju sintetike, đubrivo za uzgoj pamuka i hemikalije za proizvodnju, farbanje vlakna. Trenutno rasipni, linearni sistem je glavni uzrok ovog masivnog i sve većeg pritiska na resurse – navela je Elen Mekartur koja je tvorac studije.

Stručnjaci upozoravaju na ono što se danas zove “brza moda”.

Prosječan čovjek je u 2014. godini posjedovao 60 odsto više komada odjeće nego čovjek u 2000. godini. Amerikanci su, na primjer, te godine kupili pet puta više odjeće nego 1980. Te komade nose upola kraće nego one iz 2000.

Iako je pamukom zasađeno samo 2,4 odsto svjetskog poljoprivrednog zemljišta, na njega se troši skoro 10 odsto svih poljoprivrednih hemikalija i 25 odsto pesticida. Sintetički polimeri, sa druge strane, se ne uzgajaju, već proizvode, a prizvodnja u vazduh ispušta azotni oksid.

Takođe, mnoge fabrike u kojima se pravi odjeća, svoj otpad ispušta u rijeke, to je najčešće slučaj u Indoneziji i Kini.

Krajnji trošak ovog nesputanog porasta upadljive potrošnje je otpad i zagađenje. Da bi se obezbijedila brza proizvodnja jeftine odjeće, kompanije su otišle u ekstremne mjere kako bi minimalizovale svoje troškove.

 

Izvor:(Telegraf.rs)

Ostavite komentar: