Nezabilježen rekord: Tigar iz Indije čeka ženku poslije 3.000 kilometara puta

Troipogodišnji tigar postavio je do sada nezabilježen rekord prešavši tri hiljade kilometara do rezervata u Indiji, u kojem je trenutno jedini predstavnik velikih mački.

Ime Voker (Walker- na engleskom šetač) nadenuli su mu članovi grupe za zaštitu životinja.

Na put je krenuo iz rezervata za divlje životinje u Maharaštri u junu prošle godine, vjerovatno u potrazi za plijenom ili ženkom.

Oko vrata ima radio ogrlicu koja je pokazala da je prešao 3.000 kilometara kroz sedam okruga u Maharaštri i državu Telangana za devet mjeseci, prije nego što se u martu „skrasio” u drugom rezervatu, piše BBC.

Ogrlica mu je skinuta u aprilu.

U rezervatu Dnianganga površine 205 kvadratnih metara žive leopardi, plavi bik, divlje svinje, pauni i pegavi jeleni. Voker je jedini tigar koji tamo živi, kažu iz grupe za zaštitu divljih životinja.

“On nema potrebu da dominira teritorijom. Ima i odgovarajući plijen”, rekao je za BBC Nitin Kakodkar, upravnik šuma u državi Magaraštra.

U rezervatu sada razmišljaju da dovedu tigricu kako bi Voker imao partnerku za parenje.

Međutim, premještanje drugog tigra u rezervat neće biti lako.

“Ovo nije veliki rezervat. Okružen je farmama i prokrčenim šumama. Takođe, ukoliko Voker nastavi da živi i razmnožava se ovdje, neće imati dovoljno hrane, a novorođeni tigrovi će pokušati da odu”, kaže Kakodkar.

U Indiji se nalazi 25 odsto staništa tigrova, a procjenjuje se da u njima živi 70 odsto predstavnika te vrste u cijelom svijetu.

Broj tigrova se povećao, ali se staništa smanjuju, a ni plijena nema u izobilju, kažu stručnjaci.

Svaki tigar zahtijeva da u okruženju u kome živi ima „banku hrane”, odnosno oko 500 životinja koje mu mogu biti plijen.

Ostavite komentar: