Nevjerovatna priča o popularnom jelu: Ovako je nastala Karađorđeva šnicla

Čuvena Karađorđeva šnicla nastala je 1956. godine, i djelo je čuvenog i svjetski priznatog kuvara Milovana Miće Stojanovića, koji je tokom svoje bogate karijere pripremao jela za velikane poput Josipa Broza Tita, Vistona Čerčila, Muamera Gadafija, Elizabet Tejlor, Sofije Loren, Rokfelera, Kenedija i drugih.

U to vrijeme, Stojanović je bio mladi šef kuhinje, i dobio je porudžbinu za “Kijevski kotlet”. Kuvar nije imao sve sastojke potrebne za to jelo, a porudžbina je stigla od veoma bitne gošće – Tamare Broz, Titove snaje i spikerke “Radio Beograda”. Da ne bi narušio reputaciju restorana, brzo je osmislio novo jelo sa sastojcima koje je imao u kuhinji.

“Moj najveći hit, Karađorđeva, nastala je iz nužde, 1956. u beogradskom ‘Golfu’. Stalni gost restorana u to vrijeme bila je spikerka Radio Beograda, Ruskinja. Često je naručivala Kijevski kotlet, međutim, jednom prilikom nisam imao baš sve sastojke za to jelo, pa sam morao da se snađem. U šniclu sam stavio kajmak, urolao, ukrasio u obliku Karađorđeve zvijezde i poslužio gošći. Kada me je upitala kako se jelo zove, u trenutku sam smislio i ime – šnicla Karađorđe”, ispričao je svojevremeno Stojanović.

Zvaničnu premijeru ova šnicla doživela je na izložbi ugostiteljstva u Domu omladine Beograda i tako ušla u anale.

Inače, Milovan Mića Stojanović je tokom svoje bogate karijere osmislio više od 200 jela koje nose naziv istaknutih ljudi. Svoje umeće predstavio je u 72 zemlje, osvojio je mnogobrojne nagrade na internacionalnim takmičenjima, a njegovi specijaliteti se danas jedu u ekskluzivnim restoranima širom svijeta, prenosi Srbija danas.

Ostavite komentar: