Netaknuti koralni greben otkriven kod obale Tahitija VIDEO

Ronioci su otkrili netaknuti koralni greben kod obale Tahitija. Smješten na dubini između 35 i 70 metara, greben podsjeća na džinovski ružičnjak. Uprkos globalnoj krizi biodiverziteta, čini se da je greben u dobrom stanju.

Spektakularni koralni greben u obliku ruže pronađen je na obali Tahitija u Tihom okeanu, na dubinama između 35 i 70 metara. On čini dio grebena koji se proteže na više od tri kilometra i mjeri 70 metara u širini. Ovo je jedan od najvećih koralnih grebena pronađenih na ovim dubinama.

Leticija Eduin iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja i njene kolege preduzele su ronilačku ekspediciju na ostrvu Tahiti, gdje su prvi put otkrili greben.
Otkrili su da se greben sastoji prvenstveno od dvije vrste korala. Od 30 do 45 metara dubine dominira Porites rus. Idući dublje, pojavljuje se Pachyseris speciosa i na kraju postaje dominantan na dubinama od 50 do 55 metara.

„Izgleda kao džinovski ružičnjak koji ide dokle vam pogled seže“, kaže Džulijan Barbijer iz Međuvladine okeanografske komisije Uneskoa.

Jedna od najznačajnijih stvari vezanih za ovaj koralni greben je njegovo gotovo netaknuto stanje.

Globalno otopljavanje utiče na izumiranje koralnih grebena

„To je veoma zdrav greben, kao ostvarenje sna“, napominje Eduina. „Usred krize biodiverziteta, ovo je veoma ohrabrujuća vest“.

Koralni grebeni širom svijeta su sve ranjiviji zbog klimatskih promjena i prirodnih katastrofa, kao što su cuamiji i cikloni. Ovaj greben je takođe jedan od rijetkih koji je pronađen na ovim dubinama, napominje Barbijer.

„Možda je u našim okeanima mnogo više velikih koralnih grebena na takvim dubinama koji zahtijevaju više istraživanja“, dodaje naučnik. „Ovo bi mogao biti jedan od najvećih koralnih grebena na ovoj dubini koliko znamo, ali činjenica je da nismo baš tražili koralne grebene na ovoj dubini“.

Trenutno samo 20 odsto morskog dna je mapirano, ističu istraživači. Mapirajući više okeana, na još većim dubinama, istraživači se nadaju da će razumjeti najbolje načine za zaštitu i upravljanje ovim bogatim ekosistemima.

 

 

Ostavite komentar: