Nesvakidašnja scena: Lavica vodi mladunče gnua i vraća ga njegovom krdu VIDEO

Nesvakidašnja scena odigrala se u nacionalnom parku Serengeti u Tanzaniji, gdje je odrasla lavica snimljena kako vodi mladunče gnua i vraća ga njegovom krdu.

Organizacija Tanzanijskih nacionalnih parkova postavila je snimak na Twitteru na kom se može vidjeti mladunče gnua koje uz nogu prati odrasli lavicu.

Ovakvo ponašanje je izuzetno čudno, a Paskal Šelutete, portparol nacionalnog parka, rekao je za BBC da su kod lavice materinski instinkti prevladali prirodni predatorske nagone.

Ono što posebno dodaje na bizarnosti onoga što se odigrali jeste što su zebre i gnuovi među omiljenim plenom lavova, jer su veći, sporiji i lakši za hvatanje od antilopa i gazela, a opet manje opasni od bivola.

Lavovi su takozvani “hipermesožderi”, što znači da je velika većina njihove ishrane zasnovana na mesu i nije ograničena na jednu vrstu plijena.

Zdrav i odrasli lav dnevno treba da unese između 5 i 8 kilograma mesa, a imajući u vidu da se često dešava da ne uspijevaju da svakoga dana ulove nešto, vrlo je čudno da jedna odrasla lavica propusti šansu za lakim obrokom.

 

Ostavite komentar: