Nestašica smrtonosnih injekcija, zatvorenici biraju – strijeljanje ili električnu stolicu

Zbog manjka smrtonosnih injekcija, guverner Južne Karoline Henri Makmaster potpisao je zakon po kojem zatvorenici osuđeni na smrtnu kaznu mogu da biraju između streljačkog voda ili električne stolice.

Glavni razlog donošenja ovakvog zakona jeste nestašica smrtonosnih injekcija što je dovelo u pitanje sprovođenje smrtne kazne. Južna Karolina nije usmrtila zatvorenika od 2011. godine.

Zatvorenici redom biraju injekciju što je dovelo do zastoja u izvršavanju smrtnih kazni. Novi zakon treba da se pobrine da više nema nikakvih prepreka.

U Južnoj Karolini 37 zatvorenika čeka na smrtnu kaznu.

Prije donošenja novog zakona, senat te države odobrio je 6. maja upotrebu streljačkog voda, čime je Južna Karolina postala četvrta država koja je tako nešto odobrila, pored Misisipija, Oklahome i Jute.

Do manjka smrtonosnih injekcija došlo je zbog sve negativnijeg pogleda na instituciju smrtne kazne. Mnoge farmaceutske kompanije prekinule su da prodaju komponente koje se koriste za injekcije.

Primjera radi, najveća farmaceutska kompanija na svijetu „Fajzer“ 2016. godine je odlučila da osigura da se njeni proizvodi neće koristiti za smrtne kazne.

 

 

Ostavite komentar: