Neobičan zahtjev: Muškarac prilikom razvoda tražio da mu žena vrati bubreg VIDEO

23.02.2024. | 12:06

Doktor Ričard Batista podigao je prašinu tokom svoje brakorazvodne parnice postavljajući neobičan zahtjev prema svojoj bivšoj supruzi.

Tokom procesa razvoda, Batista nije tražio uobičajene materijalne stvari poput kuće ili automobila.

Batista je od nje tražio da mu isplati 1.5 miliona dolara ili da mu vrati bubreg koji joj je prethodno donirao.

Njegov zahtjev je izazvao šok i nevjericu među prisutnima na sudu. Ričard i njegova supruga Donel stupili su u brak 1990. godine, dobili su troje djece, ali su kasnije naišli na bračne probleme, posebno nakon što su se zdravstveni problemi Donel pogoršali.

Donel je već imala dvije neuspješne transplantacije bubrega prije nego što joj je Ričard donirao svoj bubreg 2001. godine, što je učinio kako bi joj spasio život i, kako je naveo, poboljšao njihov brak.

Ipak, samo četiri godine nakon transplantacije, Donel je zatražila razvod. Ričard je bio šokiran i optužio je svoju suprugu za preljubu. Kao odgovor na to, zahtijevao je povratak bubrega ili isplatu od 1.5 miliona dolara.

Međutim, medicinski stručnjaci su naveli da bi bilo nemoguće i etički neprihvatljivo ukloniti bubreg od Donel, jer bi to za nju značilo povratak na dijalizu ili čak smrt.

Robert Vič, medicinski etičar, istakao je da je bubreg sada dio nje i da bi njegovo uklanjanje bilo fatalno.

Sud je na kraju odbio sve Ričardove zahtjeve, uključujući i onaj najneobičniji, vezan za bubreg. Sudija Džefri Grob je istakao da Ričardov pokušaj da izvuče novac preko razvoda za bubreg koji je donirao nije samo protivzakonit, već bi mogao dovesti i do krivičnog gonjenja.