Neki prijedlozi će vas nasmijati: Izabrane tri najbolje nove hrvatske riječi

Nadležna komisija izabrala je tri najbolje nove hrvatske riječi, a rezultat će biti objavljen i protumačen u 2. broju časopisa “Jezik”.

U uži izbor na konkursu raspisanom za najbolju novu hrvatsku riječ i nagradu “Dr Ivan Šreter” za prošlu godinu ušlo je 19 riječi, od kojih se osam odnosi na tuđice u vezi sa pandemijom korona virusa.

Za riječ pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lockdown društvostaj ili obustavka.

Rokeč hihobran predložena je za sneez protector (vizir), stakloplastično pomagalo koje štiti od kijanja i ostalih kapljičnih napada, a za samoizolaciju samoosama.

Za newsletter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećenog sluha predložena je riječ rukozborac, za screenshotati preklikati, za tabu zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.

Umjesto etuija za kartice predložena je nova riječ kartičnik, a riječ šekspiriti za nekoga ko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje velikim piscem, tj. kad se neko neutemeljeno busa da je ravan čak i Vilijamu Šekspiru.

Na konkurs za najbolju novu hrvatsku riječ pristigla su 244 prijedloga od 166 predlagača.

Tokom Dana hrvatskoga jezika, sredinom marta, izbor će biti objavljen u medijima.

Nagrade će biti nešto manje nego prošlih godina, pa će tako za prva biti u iznosu 4.000 kuna, druga 2.000 i treća 1.000 kuna, saopšteno je danas iz Zadžbine “Dr. Ivan Šreter” i časopisa “Jezik”, prenio je zagrebački Jutarnji list.

Ostavite komentar: