Neki od najčešćih uzroka: Zašto se auto gasi tokom vožnje?

Mnogi više ili manje ozbiljni faktori mogu biti odgovorni za neočekivani prekid rada motora. Evo najčešćih uzroka zastoja motora tokom vožnje.

Motor može iznenada prestati da radi čak i u modernom automobilu punom elektronike, što bi teoretski trebalo da upozori korisnika na svaki kvar. Zastoj motora posebno je stresan u gradskoj vožnji, gdje imobilizacija jednog automobila brzo stvara saobraćajnu gužvu iza njega, a ostali vozači postaju nervozni. Kao rezultat, vozač stoji, na primjer, na raskrsnici uz zvuk sirena iza njega.

Zastoj automobila može biti posljedica kvara mnogih dijelova automobila. Najpoznatiji razlog, i prilično čest, je jednostavan nedostatak goriva u rezervoaru. Ponekad će, kvar međutim najaviti ozbiljniji propust koji će značajno opteretiti korisnikov novčanik. Otkrijmo najčešće uzroke iznenadnog zaustavljanja motora tokom vožnje automobila.

Sistem gorivo-vazduh

Najtrivijalniji razlog zastoja motora biće pomenuti nedostatak goriva u rezervoaru. Takve situacije nisu rijetke. Usput, dobro je znati da gorivo iz donjih dijelova rezervoara sakuplja najviše prljavštine, koja zatim odlaze u filtar goriva i pumpu za gorivo, što dovodi do njegovog začepljenja. Moguće je da uzrok može biti i nakupljanje vode u sistemu za gorivo, koja se zimi smrzava i prekida dovod benzin/dizela u motor.

Sistem za paljenje

Motor se ponekad gasi kao rezultat kvarova u radu sistema paljenja, odnosno uglavnom kabla za paljenje, svjećica ili uređaja za paljenje. Vozač ne može zanemariti bilo kakav kvar ili nedostatak iskre: motor se isključuje ili, kao posljedica toga, potpuno odbija “poslušnost”.

Električni sistem

Sljedeći “krivci” su svakakvi senzori smješteni po cijelom automobilu. Najčešći kvarovi su senzori radilice, senzori položaja bregastog vratila ili lambda senzori. Nedostaci u njihovom radu obično se osjećaju nakon što se motor zagrije na radnu temperaturu. Osim toga, automobil se može ugasiti zbog kvara alternatora ili grešaka u elektronici u vozilu, prenosi Automobili.ba

Drugi razlozi

U slučaju automobila koji idu na LPG, normalno je da se gasi kada kompjuter prerano prebaci sa benzina na plin. Automobil na hladan plin neće moći zadržati okretaje i na kraju će se ugasiti. Slično je i u slučaju nepravilnih omjera smjese goriva i vazduha (motor se zaguši i ugasi se). Povremeno, neispravan filtar čestica dizela takođe može biti odgovoran za ovaj problem.

Ostavite komentar: