Naučnici u šoku: Konačno otkriveno kako se ajkule pare VIDEO

Naučnici su prvi put snimili udvaranje takozvanih velikih ajkula.

Sinhronizovano plivanje perajem uz peraje, za koje se vjeruje da je zapravo udvaranje, prvi put je zabilježeno u grupi golemih ajkula (Cetorhinus maximus). Kamere koje su privremeno bile zakačene za ajkule dale su naučnicima neočekivani uvid u tajni podvodni svjet ovih bića.

Ovi nežni džinovi su samotnjaci i naučnici ne znaju ništa o njihovom “intimnom” životu. Naučnici su sada uspjeli da snime jednu ajkulu kako iskače iz vode, što je prvi put da je iz ajkuline perspektive zabelježeno tako nešto. Stručnjaci veruju da je i to, možda, dio udvaranja  pokazivanje veličine, prenosi Gardijan.

Velike ajkule žive u umejreno toplim vodama na planeti ali su ugrožena vrsta jer su ih u prošlosti lovili zbog njihovih ogromnih jetri. One su druga po veličini riba u okeanu, gde odrasle jedinke uglavnom dostignu dužinu od 8 metara.

Naučnici su studiju sproveli u Hebridskom moru, u blizini škotskih ostrva Kol i Tiri. Zna se da se u ovim vodama ljeti okupljaju ribe na hranjenju i u decembru je ova oblast proglašena zaštičenim pomorskim dobrom, prva u svjetu određena specifilno za zaštitu velikih ajkula.

“Jedan od najuzbudljivijih trenutaka u mojoj karijeri bio je kada sam vidio snimak ajkula grupisanih na morskom tlu. Bilo je to potpuno fenomenalno. Nikada o njima ne razmišljate tako”, rekao je Metju Vit sa Univerziteta Ekseter.

“Ovo je zaista fascinantan uvid. Imate privilegiju da posmatrate stvari iz ajkuline perspektive. Ti su bila velika jata ajkula koja su plivala veoma sporo, jedne uz drugu ili jedna na drugu ili nosem uz rep, njihova peraja su se dodirivala i bilo ih je i po 13 u jednoj grupi”, ispričala je Džesika Rad sa Ekseter univerziteta koja je bila vođa studije.

“Moguće je da hranjenje na ovim mjestima pruža priliku ovim usamljeničkim ajkulama da upoznaju druge”, rekla je Rad.

Naučnici su već duže vreme tagovali ove životinje ali uz pomoć satelita, što je značilo da ih možda “vide” jednom dnevno. Sa kamerama je to drugačija priča i naučnici sada mogu da utvrde ne samo gde je ajkula već i zašto je tamo, rekla je Rad.

Iskakanje iz vode iziskuje mnogo energije, naročito kod džinova poput ovih ajkula. Postoje razni razlozi za ovakvo ponašanje – od čišćenja od parazita do čiste zabave, ali naučnici sada misle da bi i udvaranje moglo da bude razlog.

Ispitivanje je pokazalo da ajkule mogu da iskoče iz vode četiri puta za 45 sekundi.

Naučnici su bili iznenađeni i otkrićem da 88 posto dnevnih sati ajkule provedu na dnu mora, a ne na površini gde ima najviše hrane. Ta informacija može da im bude od koristi kada se bude razmatrala zabrana nekih ribolovačkih praksi.

Naučnici najavljuju da će ovog ljeta zakačiti kamere na još ajkula.

“Ponašanje grupe opisano u radu, kao i habitat u kome je ponašanje registrovano, mogli bi da pruže odgovor na ključno pitanje koje sve interesuje – kako se ove ajkule pare”, rekla je Suz Henderson iz NatureScot-a.
 

Ostavite komentar: