Napušteni hotel koji je ostao bez svoje atrakcije: Tužan prizor na 2.300 metara nadmorske visine FOTO

19.12.2023. | 21:47

Nigdje drugdje na svijetu nije se moglo pristupiti tako blizu nekom glečeru i pri tome još prenoćiti u udobnim sobama s fantastičnim pogledom na ledenu rijeku koja se spuštala duboko u dolinu.

Na jednoj od slikovitih serpentina koje se uspinju prema Furkapasu, alpskom prevoju u južnoj Švajcarskoj, na nadmorskoj visini od 2.300 metara uglavio se jedan od nekada najpoznatijih švajcarskih hotela – Hotel Belvédère, često nazivan i glečerskim hotelom jer se doslovce s njegovog izlaza moglo ugaziti na glečer Rhone.

Put preko Furkapassa jedan je od najprepoznatljivijih i najuzbudljivijih švajcarskih planinskih puteva, koji se nalazi blizu švajcarsko-italijanske granice, na otprilike pola puta između Milana i Ciriha. Put i hotel čak su imali epizodnu ulogu u filmu „Goldfinger“ o Džejmsu Bondu iz 1964. godine, kada su ovuda „jurili“ kultni Aston Martin DB5 i Ford Mustang, a jedna od krivina kao podsetnik na to nazvana je – Džejms Bond Strasse, piše Punkufer.

Hotel Belvédère izgradila je 1882. hotelijerska porodica Seiler, a bogati gosti u njemu su provodili i čitavo ljeto, pa je hotel već 1907. proširen, a kapacitet mu se povećao na 90 kreveta. Nigdje drugdje na svijetu nije se moglo pristupiti tako blizu nekom glečeru i pri tome još prenoćiti u udobnim sobama s fantastičnim pogledom na ledenu reku koja se spuštala duboko u dolinu.

Puštanjem u promet dvije željezničke linije, Furka Oberalpa i Glacier Expressa, porastao je i broj turista, a nakon Drugog svjetskog rata još više ljudi moglo je sebi da priušti lični automobil, pa i boravak u hotelu Belvédère. Ali 1960-ih, a pogotovo nakon 1970, broj gostiju počeo je da se smanjuje. Sve brži automobili nekada dvodnevnu ili trodnevnu vožnju kroz vijenac Furkapass mogli su odraditi u pola dana, pa se smanjila i potreba za noćenjem.

S drugim vremenima došli su i drugi turisti, pa su donedavno u sezoni hotelski restoran i njegova terasa s nevjerovatnim pogledom bili vrlo živahno mjesto. Hotel je trajno zatvoren, a tomu je doprinijela i zapravo strašna činjenica što je ostao bez svoje glavne atrakcije.

Naime, 11 hiljada godina star glečer Rhone u proteklih stotinu godina toliko se povukao da se danas više i ne vidi iz hotela. Skratio se za više od 1.300 metara, a njegovu sudbinu pratile su i druge atrakcije Furkapassa, prije svega prirodna ledena špilja na ušću ledenjaka koja se zajedno s njime povukla iz doline.

Druga špilja, u blizini hotela Belvédère, koja je postoji od 1894. godine uklesana je u jednom od najčistijih dijelova glečera Rhone i proteže se oko 100 metara u dužinu, pretvarajući sunčevu svetlost u plavkasto, gotovo nezemaljsko iskustvo. Zbog kretanja glečera i špilja se mora svake godine ponovno prokopavati. Uz glečer koji se naočigled povlači i topi održavanje je sve teže, a i turisti se sve teže odlučuju da plate ulaznicu strahujući za svoju sigurnost. S druge strane, led se u špilji mora održavati vještački, što se vidi, pa ni iskustvo više nije kakvo je bilo.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli 🇨🇭📸🌍🏔🐱🍽🍷⏱🚗 (@mphb513)

Belvédère je zatvoren 2016. i danas tužno stoji na svojoj krivini, s daskama zakucanim na prozore, kao da žmiri. Jedna od prvih švajcarskih žrtava klimatskih promjena zbog svoje fotogeničnosti uživa ipak veliku popularnost u virtualnom svijetu i nezaobilazna je tačka za fotografisanje na usponu prema Furkapassu. S limenim ljubimcem u prvom planu i u maniri tajnog agenta 007, naravno.