Nagledali se ‘gadnih’ hemija u obući: Braća proizvode patike od kukuruza, konoplje, plute

Radeći u obućarskoj branši, braća su se nagledala teških hemikalija i znali su da kad obuća jednom završi na smetljištu, ona postaje ekološka noćna mora. A onda su smislili radikalnu eko varijantu patika.

Braća Hrvoje (35) i Domagoj Boljar (36) iz Duga Rese svoju viziju ekološkog doveli su do ekstrema i proizveli najeko patike na svijetu koje su 97 odsto napravljene od potpuno prirodnih materijala.

Izgledom i dizajnom stoje uz bok konvencionalnim patikama, ali njihova proizvodnja dijametralno je suprotna jer Domagoj i Hrvoje prave obuću od kukuruza, industrijske konoplje, lana, pluta, vune i pamuka, a prirodnu gumu dobijaju od kaučukovca.

A i onih tri odsto u patikama što nije eko doći će kad – tad na red jer ova braća ne odustaju od ideje da naprave potpuno eko patiku.

Za prirodu su nenametljive, gotovo benigne, za industriju mode ekstremna inovacija, no Hrvoje i Domagoj hrabro su krenuli u pokoravanje svijeta i kako stvari stoje – za sad im jako dobro ide. A sve je krenulo od startup inkubatora Zicer u Zagrebu.

“Hrvoje je studirao industrijski dizajn, ja preduzetništvo i stekli smo ogromno iskustvo u obućarskoj industriji kroz posao svog oca koji je bio u toj branši. Radili smo patike za velike brendove čije patike koštaju i 500 evra. Hrvoje je obilazio industriju mode po cijeloj Evropi, vidio ju iznutra i izvana, nagledao se svega pa i toga koliko industrija mode ima grozan uticaj na okolinu. Sam je sebi rekao da ne želi više tako, da mora nešto promijeniti. Bilo je to prije sedam godina kada se u Hrvoju rodio moment buđenja da mora napraviti alternativu takvoj obući. Ali tada su rijetki govorili o problemima plastike i mikroplastike, a svijest o ekologiji bila je na marginama”, navodi Domagoj, koji je uz brata odlučno stao i prihvatio se gotovo sulude ideje kreiranja obuće od potpuno prirodnih materijala.

Tek posljednjih godina osjeti se zaokret svijeta prema zelenom, počevši baš od električnog automobila, do zabrane plastičnih kesa i okretanju zdravoj hrani, ali obuća za sad još nije došla na red, a ona ima strašno loš uticaj na okolinu.

No u čemu je zapravo stvar sa obućom i zašto je ona toliko problem za okolinu?

Naftni derivati i metali u cipelama

“Obuća zapravo u sebi ima dvije komponente. S jedne strane tu su naftni derivati – različite pjene, gume, spužve i plastike, a s druge strane tu je koža, koja je doduše prirodna, ali se tretira raznim toksičnim hemikalijama i teškim metalima. Obuća se radi da bi je dugo nosili, ali jednom kad s njom završimo, ona se ne može reciklirati i završava u otpadu i ispušta grozne stvari dok se raspada. Pazite, svake se godine proizvede 20 milijardi pari obuće i dugoročno je to toksičan i opasan otpad. Sanjali smo tome da osmislimo alternativu i uspjeli smo”, smije se Domagoj.

Tako su lani lansirali svoju najeko patiku na svijetu. Kaže, ono što je bio električni auto u prometu, to je njihova patika u obući. Njihova ideja je toliko radikalna da nisu htjeli ni reciklirati materijale nego u startu koristiti prirodne materijale koji iz sebe nemaju ništa štetno što bi mogli otpustiti u okolinu.

Biljni materijali u patikama Miret

“Patiku radimo od devet biljnih materijala i novozelandske eko vune. Đon je potpuno od prirodne gume, odnosno od lateksa dobijenog od kaučuka, koji ima fantastičan miris i najbolje karakteristike savitljivosti i izdržljivosti. Pertle su od eukaliptusa, postava od ekološki uzgojene nebojene industrijske konoplje, ulošci su od pluta i obloženi su materijalom od recikliranih jutenih vreća koje su se koristile za transport kafe”, kaže.

No primjećuje da eko priča nema smisla ako nije jednako dobra kao i konvencionalna, da nema smisla praviti eko patike koje nisu jednako izdržljive kao one klasične. Zato su dizajnom, kvalitetom i izdržljivosti išli parirati klasičnim patikama.

“Teško je hvaliti svoj proizvod, ali nam se javljaju kupci koji godinu dana nose, deru i peru patike, a one su još dobre”, kaže Domagoj. Proizvode dva unisex modela – plitke i duboke patike. Te modele onda imaju u više varijanti boja i više materijala (zimska i ljetnja verzija). No Domagoj kaže da je njihov pristup ekstreman i da ne pristaju na manje, jer oni paze i da boja kojom se štampa na kutiju bude eko, a kad šalju paket, biraju kurirsku službu koja je karbon neutralna, odnosno ona koja brine o tome da u transportu imaju što manju emisiju stakleničkih plinova.

Kupci iz Amerike, Kanade, Njemačke…

A otkako su lani lansirali svoje patike brendirane imenom MIRET, kupci im se javljaju iz cijelog svijeta. Najviše je kupaca iz Hrvatske, ali vole ih i u Austriji, Njemačkoj, SAD-u, Kanadi…

“Zapravo mislim da skoro nema države u svijetu u koju nismo poslali naše patike”, smije se . No uz priču o ekopatikama, oni su se u poslovanju okrenuli i B2B poslovnom modeli, te žele među proizvođačima proširiti tu zelenu svijest. Sada svoje znanje dijele i s drugim brendovima, uče ljude iz različitih branši kako održivo proizvoditi.

Inače, i pandemija je jako uticala na njihove planove. Naime, lani su lansirali Kickstarter kampanju kojom su htjeli prikupiti novac za razvoj posla, a onda je proglašena globalna pandemija koja je sve usporila. No braća Boljar su i više nego zadovoljni uspjehom na Kickstarteru te za ovu godinu najavljuju novu kolekciju i modele eko patika, piše 24sata.

Ostavite komentar: