Na Novom Zelandu farbaju galebove da bi sačuvali živote

Na Novom Zelandu farbaju galebove zbog bezbjednosnih mjera na aerodromu.

Na aerodromu Elington na Novom Zelandu sprovodi se eksperiment u kome galebove farbaju prehrambenom bojom, kako bi se izborili s rizikom od udara jata ptica.

Galebovi sa crnim leđima su postali veliki problem na Novom Zelandu, pa je odlučeno da se deponije oko aerodroma stave pod prismotru kako bi se utvrdilo gdje se hrane i gdje ih ima najviše.

Radnici su tokom tog procesa, koji je počeo prošle godine, ptice bojili narandžastom, zelenom i plavom bojom iz velikih pokretnih uređaja.

Udari ptica su velika opasnost za pilote. Jato galebova je u avgustu izazvalo pad jednog aviona u Rusiji.

Privremena boja

Boja se ispira poslije nekoliko nedjelja i ptice se unaprijed pripremaju za to, jer ih prskaju vodom u okviru programa kojim rukovidi Velington, Hat Siti, savjeta Porirua, univerziteta Viktorija i Odjeljenja za zaštitu.

Javnost je na taj način preko sajta aerodroma mogla da prati obilježene galebove.

Portparol aerodroma Greg Tomas rekao je da je operacija uspjela i da mu nije čudno da većina ptica dolazi sa deponije u južnom Landfilu.

“To je najveća deponija u regionu Velington, a i najbliža aerodromu jer je četiri kilometara udaljena od aerodroma”, rekao je.

U posljednjem izvještaju Novozelandske uprave za civilno vazduhoplovstvo piše da je broj ptica na aerodromu Velingtonu i dalje mali, a šef operacije Met Paliser kaže da im je na prvom mjestu bezbjednost putnika, ali i ptica.

Ova operacija bi mogla da znači i drugim aerodromima oko kojih ima mnogo ptica, kažu iz Odjeljenja za zaštitu.

 

Izvor:(B92)Ostavite komentar: