Muškarac živi s crnom buđi u mozgu!

Tayson Bottenus (35) iz države Roud Ajlend u SAD živi sa crnom buđi u svom mozgu., što je samo po sebi bizarano! Za doktore nevjerovatan medicinski slučajjere je još uvijek živ! Tajson pati od izuzetno rijetkog stanja izazvanog gljivicama koje bukvalno izaziva pojavu crne plijesni (buđi) u njegovom mozgu.!

Tajson Botenus, 35-godišnji iz Providensa samo je jedan od samo 120 dokumentovanih slučajeva infekcije Cladophialophora bantiana, egzotičnom gljivom poznatom kao “crna buđ” koja postoji još od od 1911. godine.

U njegovom slučaju, gljiva je našla svoj dom u mozak, izazivajući sve vrste problema sa kojima se Bottenus bavi od kada su simptomi počeli, prije oko četiri godine.

Tajson je srećan što je živ, jer crna buđ ubija preko 70% svojih domaćina, i čini sve što je moguće da se bori i ljekari se nadaju da će da je izbaci iz mozga, znajući da će to biti teška bitka, sa kojom se bori čak i moderna medicina.

Tajsonova muka počela je prije 4 godine, kada su on i njegova vjerenica Liza odlučili da proslave vjeridbu tako što će zajedno voziti bicikl po Kostariki. Sve je bilo dobro do trećeg dana njihovog odmora kada je Tajson slučajno pao sa bicikla i ogrebao lijevi lakat. Nije to bila najteža povreda, pa je samo isprao i previo ranu što je bolje mogao, i otišao je na pregled kod medicinske sestre rano sljedećeg jutra.

Medicinska sestra mu je tada rekla da biciklisti stalno dolazle sa sličnim ranama i da nema razloga za brigu. Zaista, lakat mu je brzo zacijelio i njih dvoje su mogli da nastave odmor i vrate se u SAD. Ali poslije otprilike tri nedjelje, Tajson je počeo da doživljava bizarne simptome – česte jake glavobolje, paralizu lica, pa čak i poteškoće sa smijehom.

Tajson Botenus je kontaktirao svog doktora u vezi sa svojim problemima, i on je predložio MR, koji je pokazao čudan krug u sredini njegovog mozga. Bio je to početak teškog putovanja da se identifikuje tajanstveni krug.

Tayson je pitao da li je to rak, a doktor mu je rekao da ne zna. Čuvši za njegov odmor u Kostariki, doktor ga je testirao na cisticerkozu, moždanu bolest koju je dobio jedenjem sirove svinjetine. Zatim je testiran na lajmsku bolest, tuberkulozu, sidu i višestruki rak mozga, ali je sve bilo negativno, prenose “Zanimljivosti dana”.

Nakon dvije neuspjele biopsije mozga, u pokušaju, ljekari u Opštoj bolnici u Masačusetsu otkrili su uzrok Tajsonovih problema. Tokom testiranja na drugu vrstu raka mozga, pronašli su crnu gljivicu u njegovom mozgu, za koju su laboratorijski testovi potvrdili da je Cladophialophora bantiana, ili crna buđ (plijesan)

Ova izuzetno rijetka crna buđ prvi put je dokumentovana 1911. godine, a od tada je potvrđeno samo 120 slučajeva, od kojih polovina u Indiji. Ljekari ne znaju tačno kako se Tajson zarazio, ali sumnjaju da je ušao u njegovo tijelo kroz ranu na laktu, dok je voravio i pao s bicikla u Kostariki.

Ovaj 35-godišnjak je stavljen na terapiju oralnim lijekovima protiv gljivica i steroidima da bi se borio protiv otoka i tečnosti koje je buđ izazivala u mozgu. Nažalost, nije funkcionisalo onako dobro kako su se on i ljekari nadali. Testovi su pokazali da lijek protiv gljivica nije uspio da stigne do mozga zbog zaštitne barijere ljudskog tijela, što je bilo nekako loše, ali i dobro, jer je značilo da je njegov imuni sistem mogao bar da spriječi gljivicu da ga ubije.

U martu 2020. Tajson je prestao da uzima steroide iz straha da će oslabiti njegov imuni sistem i izložiti ga infekciji Covid-19, ali nije rekao svojim ljekarima. Tog mjeseca je doživio moždani udar i morao je da bude hitno prebačen u bolnicu. Vid mu je bio ozbiljno oštećen, vidno polje mu je smanjeno, pisanje iskrivljeno, a govor je postao nejasan i promukao. Njegov intrakranijalni pritisak bio je 15 puta normalan, a neki ljekari vjeruju da će se neče nikada oporaviti, da će ostati trajno slijep.

Srećom, operacija je vratila Tajsonu vid, ali on i dalje ne može da vozi auto ili da plovi čamcem, kao nekada. On nastavlja da živi sa buđom u mozgu, jer njena lokacija onemogućava hirurški uklanjanje, a svi eksperimentalni lijekovi su do sada propali. Ipak, nije izgubio nadu i trenutno je na novoj vrsti lijeka protiv gljivica.

Moj glas je i dalje čudan, a kratkoročno pamćenje nije dobro. Ne mogu da hodam ulicom a da se ne izgubim, ali mogu da napišem rad od 20 stranica“, rekao je Tajson Botenus.

“Prije nego što se sve ovo dogodilo, bio sam vrlo siguran u dobar posao – ali ovo poglavlje života me je naučilo da zaista prihvatim neizvjesnost života. Niko ne očekuje da će pronaći gljivicu koja raste u njihovom mozgu, ali kada to učinite, važno je da sagledate svoj život i shvatite ko vam može pomoći da riješite problem.” dodao je na kraju intervjua.

 

 

Ostavite komentar: