Moldavci imaju zanimljivo rješenje: Vozači koji voze pod uticajem alkohola moraju da rade u mrtvačnici

Istočnoevropska zemlja našla je prilično radikalan, ali i efikasan način da smanji broj vozača koji voze pod uticajem alkohola. U Moldaviji veliki broj vozača vozi u pijanom stanju, ali nova mjera smanjila je broj osoba koje ponavljaju isti prekršaj.

Vozači u Moldaviji kojima je oduzeta dozvolja zbog vožnje pod uticajem alkohola, mogu da je dobiju nazad ako prije svega uplate oko 200 evra (prosječna plata je oko 270 evra), i na taj način kupe ulaznicu u poseban korektivni program.

Njihov glavni zadatak je da u bolnicama pomažu medicinskom osoblju prilikom pružanja pomoći žrtvama saobraćajnih nesreća, a kada tu pomoć nije potrebna, što je vrlo često, proslijeđuju ih na drugo odjeljenje. Radi se o mrtvačnici, a moraju da rade sve poslove koji se tamo inače rade (asistencija u autopsijama, pranje leševa, itd…).

Program je počeo u glavnom gradu Kišinjevu 2019. godine sa šestoro vozača koji su kažnjeni zbog vožnje pod uticajem alkohola. Jedan je odustao nekoliko minuta nakon što je počeo da radi u mrtvačnici, a drugi je izjavio:

“Ovo mi je najteža pouka u životu. Gotovo je sa alkoholom, nikada više neću piti, niti jednu kap. Ne želim da se vratim ovdje.”

Kako piše Revija HAK, to nije sve. Kada završe sa ovim programom, ovi nesretnici moraju da ponovo polože vozački ispit. Za sada ovaj program u Moldaviji donosi odlične rezultate. Za tri godine prošlo ga je čak 600 vozača, a zabilježen je samo jedan slučaj ponavljanja istog prekršaja.

Ostavite komentar: