Medicina dokazala: Hobotnice, rakovi i jastozi mogu osjećati bol

U izvještaju stručnjaka London School of Economicsa analizirano je 300 naučnih studija kako bi se procijenili dokazi o osjetilima te je zaključeno da se glavonošci (kao što su hobotnice, lignje i sipe) i desetonošci (kao što su rakovi i jastozi) trebaju tretirati kao spiritualna bića. Kičmenjaci su klasifikovani kao spiritualni u novom zakonu o dobrobiti životinja o kojem se trenutno raspravlja u Velikoj Britaniji, piše CNN.

Medicina je sada jasno dokazala da mogu osjećati bol.

“Prijedlog zakona o dobrobiti spiritualnih životinja daje ključno garanciju da se dobrobit životinja s pravom uzima u obzir pri razvoju novih zakona. Medicina je sada jasno dokazala da desetonošci i glavonošci mogu osjećati bol i stoga je jedino ispravno da budu obuhvaćeni ovim vitalnim dijelom zakona“, rekao je ministar za dobrobit životinja Zac Goldsmith u saopštenje.

Nacrt zakona, koji još nije usvojen, donijeće Odbor za spiritualne životinje, koji će izdavati izvještaje o tome koliko su vladine odluke uzele u obzir dobrobit spiritualnih životinja. To je dio šireg vladinog Akcijskog plana za dobrobit životinja.

Postoji vrlo snažan dokaz osjećaja kod hobotnica i snažan dokaz kod većine rakova.

U izvještaju je korišteno osam različitih načina mjerenja osjećaja, uključujući sposobnost učenja, postojanje receptora boli, veze između receptora boli i određenih regija mozga, odgovor na anestetike ili analgetike i ponašanja kao što su reakcija na prijetnju, priliku za nagradu i zaštitu od povrijeda.

Utvrđeno je da postoji vrlo snažan dokaz osjećaja kod hobotnica i snažan dokaz kod većine rakova. Za druge životinje u ove dvije skupine, kao što su lignje, sipe i jastozi, utvrđeno je da su dokazi značajni, ali ne i snažni.

Međutim, u izvještaju se navodi da ti različiti stepen dokaza odražavaju razlike u količini pažnje koju su različite životinje dobile od istraživača.

Hobotnica ima sposobnosti učenja, rješavanja problema.

“Znanstvena je pozornost usmjerena prema nekim životinjama, a prema drugima nije, i to iz razloga praktičnosti,  prema tome koje se životinje mogu držati u laboratorijima, te geografskog područja, koje su vrste dostupne tamo gdje se nalazi laboratoriji. Zbog ove situacije mislimo da bi bilo neprikladno ograničiti zaštitu na određene redove glavonožaca ili na specifične infraredove desetonožaca“, stoji u izvještaju.

Nedavni Netflixov dokumentarac Moja hobotnica učitelj pokazao je jedinstvene sposobnosti hobotnica. Struktura mozga hobotnica vrlo se razlikuje od ljudske, ali ima neke funkcije kao i mozgovi sisavaca, kao što su sposobnosti učenja, rješavanja problema, a možda i sposobnost sanjanja, zaključuje CNN.

Ostavite komentar: