Misterija o putniku iz aviona koji je zauvijek nestao u sred leta

Dana 29. aprila 1968. avion DC-3 poletio je iz llinoisa prema Dalasu u Teksasu. Bio je sunčan dan, bez jednog jedinog oblaka na nebu.

Među dvadeset troje putnika nalazili su se Džerold Poter, vitalni 53-godišnjak koji je nedavno napredovao u kompaniji za prodaju osiguranja, i njegova, godinu dana mlađa supruga Keri.

U jednom trenutku, Poter je krenuo prema toaletu, koji se nalazio u zadnjem dijelu aviona. “Evo me natrag za trenutak.”, bilo je sve što je rekao svojoj supruzi, nakon čega se njih dvoje više nikada nisu vidjeli.

Nekoliko trenutaka nakon njegovog odlaska, avion se lagano zatresao. Pretpostavljajući da je riječ o turbulenciji, niko nije pridavao previše pažnje tom događaju.

Kad se ni nakon dvadeset minuta Džerold nije vratio, njegova supruga je počela da se brine.

“Možete li, molim vas, pogledati što je zadržalo mog supruga? Već dugo ga nema”, obratila se ona za pomoć stjuardesi.

Nakon što je uslišila molbu putnice, stjuardesa se uputila prema repu aviona. Otprilike u isto vrijeme, u pilotskoj kabini upalilo se svjetlo koje je pokazivalo da su vrata u zadnjem djelu aviona otvorena.

Pilot je naložio kopilotu da, bez uznemiravanja putnika, vidi o čemu je riječ. Kad je kopilot došao do toaleta, primietio je paniku na licu stjuardese.

“Imamo problem! Čini se da je jedan putnik nestao”, rekla je ona, nakon čega je među zaposlenima na ljetu uslijedila panika.

Pregledom zadnjeg dijela aviona, kopilot je ustanovio da su jedna vrata malo odškrinuta, a kako nisu bila pod velikim pritiskom, nikakva šteta nije prouzrokovana. Lanac koji je služio kao dodatno osiguranje vrata nalazio se na podu u blizini.

Pilot je zaključio da je gospodin Poter po svoj prilici posrnuo kad je došlo do turbulencije, snažno udario u vrata i „ispao” iz aviona. Kasnije je, međutim, utvrđeno da se ručka na vratima trebala okrenuti za 180 stepeni kako bi se ona otvorila, što nije učinjeno.

Nadalje, niko nije čuo nikakav udarac ni krik, što bi bilo očekivano da se takav scenario odigrao. Da stvar bude zagonetnija, narednih nedjelja sprovedena je opsežna potraga za gospodinom Potjerom na području njegovog nestanka, ali tijelo nikad nije pronađeno.

Sa druge strane, priču o samoubistvu svog supruga, Keri je odbacila kao besmislicu.

“Bio je srećan i stabilan čovjek. Putovao je na sastanak kluba u kojem je bio istaknuti član, čemu se veoma veselio. Ovo jednostavno nema smisla!”, izričito je tvrdila ona.

 

 

Ostavite komentar: