Mislili da je bojler: Čistili more kod Šibenika i pronašli bombu tešku 100 kilograma

Šibenski aktivista Goran Šimić, koji je proglašen i “Ponosom Hrvatske”, prije nekoliko dana sa svojom je ekipom odradio još jednu u nizu ekoloških akcija u kojoj su očistili podmorje.

Ne bi to bilo ništa neobično da čisteći uvalu Dumboka u predjelu Mandalina, kod Šibenika, nisu pronašli veliku bombu iz Drugog svjetskog rata, tzv. “Krmaču” i to misleći da su izvukli bojler.

Srećom, tragedija se nije dogodila, ali kako bi se izvukla pouka, obratio se školovani pirotehničar, a danas penzionisani profesionalni vojnik.

“Ne jedan, nego dva lajka dajem Goranu Šimiću za njegovo ekološko djelovanje. Da ga nema, Šimića bi trebalo izmisliti. Međutim, nakon što je u ronilačkoj akciji čišćenja otpada prošle nedjelje pronađena zaostala bomba, očekujem da će svi akteri događaja koji je mogao biti koban – organizatori volontiranja naročito – ubuduće dobro promisliti hoće li iz mora izvlačiti predmete za koje nisu sigurni šta su. Ili možda znaju na šta su naišli, pa se uprkos tome bez pokrića samouvjereno kockaju s vlastitim i tuđim životima”, rekao je on.

“Ovako ili onako, u ekološkoj akciji bili su ugroženi životi, pa kao bivši profesionalac podsjećam: ako građanin naiđe na eksplozivnu napravu, tada mu je jedina obveza obavijestiti policiju o lokaciji. Jednako ‘gledaj, a ne diraj!’ vrijedi i za ekološke aktiviste, sve ostalo je stvar isključivo ovlaštenih pirotehničara”, dodao je.

Doduše, Goran Šimić na Facebooku je objavio “da su prvo pomislili da je bojler”, a ne “bombetina” sa stotinu kila eksploziva.

Zabune nikad nisu isključene, a kada su shvatili o čemu je riječ i pozvali policiju, “krmača” je već bila na suvom.

“Hvala Bogu, nije se dogodilo najgore: čak štaviše, na jednoj objavi snimljen je Goran Šimić – i dalje vjerujem, ne znajući da sjedi na bombi – kako čekićem čisti decenijama nataloženi obrast morskih organizama s njene željezne obloge. Treba znati da je eksploziv materija koja nikada ne propada i nikad se ne zna kada i pri kakvom pomicanju se bomba može aktivirati, makar i nakon više decenija! Nadalje, zabilježene su različite hemijske reakcije eksploziva čak s morskom vodom i stvaranjem razornih pritisaka pa jedino mogu reći da su svi zajedno imali puno sreće”, govori pirotehničar.

“Dobio sam oštru opomenu od policije!”, priznao je na opasku da je izvlačenje bombe u nedjelju bio vrlo opasan posao i dodao takođe iskreno priznanje kako u nedjelju nije bilo prvi put da iz mora izvuku bombu, a da ne znaju o čemu se radi.

“Sve to obraste do neprepoznatljivosti, tako je bilo i ovaj put. Pomaknuli smo je svega nekoliko metara uvjereni da je nekakav bojler i tada sam čekićem uklonio nešto obrasta dok neko nije zaključio da je bomba. I to s barem sto kila eksploziva, kako je nakon dolaska utvrdila policija”, potvrdio je Goran Šimić manje-više sve navode iz objava na društvenim mrežama, piše “Morski.hr”.

Ostavite komentar: