Meteorolozi: Protekla decenija – najtoplija

Protekla decenija je gotovo sigurno bila najtoplija, upozorili su meteorolozi, ističući „mračnu sliku“ nestalog morskog leda i razornih toplotnih talasa u izvještaju, koji je objavljen na samitu o klimi u Španiji.

U godišnjoj procjeni klime na Zemlji koju je sačinila Svjetska meteorološka organizacija, naglašava se da je cilj dvonedeljnih razgovora da se podupre Pariski sporazum iz 2015. kako bi se spriječilo katastrofalno globalno zagrijevanje, prenio je Rojters.

Toplotni talasi i poplave koji su se ranije dešavali jednom u vijeku postaju redovni događaji, naveo je u saopštenju generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Peteri Talas.

Zemlje od Bahama preko Japana do Mozambika, pretrpjele su efekat razornih tropskih ciklona, dok su šumski požari zahvatili Arktik i Australiju, dodao je Talas.

U izvještaju se navodi da su prosječne temperature tokom proteklih pet i 10 godina gotovo sigurno najviše među zabilježenima.

Tekuća 2019. godina je druga ili treća najtoplija godina, dok je morska voda 26 odsto kiselija nego na početku industrijske ere zbog čega su degradirani morski ekosistemi.

U izvještaju se navodi i da se arktički morski led približio rekordno niskom nivou u septembru i oktobru, a na Antarktku je, takođe, nekoliko puta primijećen rekordno nizak nivo leda ove godine.

Klimatske promjene su ključni pokretač porasta gladi u svijetu pri čemu je bilo ugroženo više od 820 miliona ljudi 2018. godine, istakuto je u izvještaju meteorologa.

 

Izvor:(RTS)

 Ostavite komentar: