Medicinsko čudo! Natalija je rođena mrtva, a danas slavi 18. rođendan – ovo je njena priča

Kada bi postojala mogućnost da danas moja zamišljena želja bude sigurno ispunjena, poželjela bih da postanem najbolji neurohirurg na svijetu i spasavam živote.

Ovim riječima srednjoškolka Natalija Stevanović iz Beograda, djevojka rođena mrtva prije 18 godina u 22. nedjelji trudnoće, medicinsko čudo koje je doživjelo pet kliničkih smrti i stravičnu saobraćajnu nesreću u djetinjstvu započela je 6. jun ove godine, dan kada je rođena prije 18 godina.

Natalijine dijagnoze su brojne, na rođenju je dobila ocjenu nula, u petoj godini poslije nesreće doživjela je prvu od pet kliničkih smrti, imala je potres mozga, izliv krvi na mozak, zadobila je hematom, epileptične statuse, prelom lobanje, prelom butne i pubične kosti, unutrašnja krvarenja i pucanje plućne maramice.

Provela je 32 dana u komi, a posljedice udesa su hemiplegia i hemipareza lijeve strane tijela, tremor lijeve ruke, ventrikulomegalija, atrofija mozga, konvulzije, mikrocista i lijeva noga joj je kraća za jedan centimetar. Ima alergije na mnogo vrsta hrane i šum na srcu.

Hrabra Natalija u procesu je liječenja i dalje, stalnih kontrola, nedavno je operisala oči zbog strabizma i nistagmusa, i za nju je planirana ugradnja insulinske pumpe od čega se odustalo za sada, ali ona ne odustaje od želje da što prije ozdravi i liječi druge.

Međutim, pred Natalijom je dug put do izlječenja i čak 32 transplantacija matičnim ćelijama u Ukrajini. Probleme joj stvara i ketoacidoza, koja ugrožava život. Nedavno je izašla iz bolnice u Tiršovoj, a ubrzo će joj biti rađena endokopija u opštoj anesteziji jer ima genetsku predispoziciju za celijakliju.

“Na jesen bih trebala da idem ponovo u Ukrajinu na sljedeću transplantaciju matičnih ćelija, a do tada su mi neophodne terapije u banji i neurorobotika. Za sve to je potrebno oko 16 miliona dinara za sada. To nije konačan iznos, ali ima mnogo bolesne djece kojima je hitno da odu na liječenje zato pozivam ljude da pomognu i njima koliko god mogu”, kaže slavljenica.

Za svaku od transplantacija koje slijede Nataliji će biti potrebno po 12.000 evra, ali ova djevojka ne prikuplja unaprijed ukupnu sumu novca, već ide korak po korak. Uzbuđeno govori da joj je najvažnija i jedina želja koju je poželjela za svoj rođendan da jednog dana svoje znanje iz medicine pretvori u ozdravljenje drugih.

Iz Kijeva gdje joj je rađena transplantacija nosi pozitivna iskustva i nada se uspješnim terapijama u budućnosti.

“Rekli su mi pošto ću se školovati za neurohirurga da mogu da dođem kod njih na Univerzitet u Kijev. To bi bilo sjajno”, kaže Natalija. Ukrajinski stručnjaci su joj potvrdili da će joj matične ćelije pomoći da se smanje konvulzije koje ima, prestaće tremor ruke i da će cjelokupno stanje biti znatno bolje.

“Veoma mi je bitno da osposobim ruku, da riješim problem konvulzija, šuma na srcu, atrofije mozga i proširenja komora u mozgu. U odnosu na ono što sam preživjela i doživjela sam dobro. Nadam se da ću uspjeti da se izborim sa svim”, poručuje ona, piše Blic.

Ostavite komentar: