Medicinski fenomen! Godinama su pokušavali da dobiju dijete, a onda se desilo čudo

Rebeka Roberts i Ris Viver, par iz Britanije, pokušavali su godinu dana da dobiju dijete, a onda im se sreća konačno osmjehnula.

Prvi snimci ultrazvuka napravljeni u sedmoj nedjelji trudnoće pokazale su kako Noa lijepo napreduje u majčinom stomaku.

Ali onda je nakon tri mjeseca trudnoće, Noa iznenada dobio društvo. Ultrazvuk u 12. nedjelji pokazao je da je Noa neočekivano dobio i sestricu.

“Ostala sam trudna dok sam bila trudna, što je apsolutno ludo jer to ne bi trebalo da se dogodi”, kazala je Rebeka za CNN. Riječ je o superfetaciji, odnosno oplodnji novih jajašaca iz različitih ovarijskih ciklusa dok se u maternici već nalazi formirani fetus. Istraživanje iz 2008. otkrilo je da je zabilježeno manje od 10 slučajeva ovog medicinskog fenomena u svijetu. Lekari su ovom britanskom paru rekli da su bebe začete u razmaku od tri nedjelje.

“Nisam mogla da vjerujem da mi se to dogodilo. Ali dogodilo se i prelijepo je. To je poput dobitka na lutriji”, kazala je Rebeka.

Ni tatina osjećanja nisu drugačija: “Bio sam ushićen što ću dobiti dijete, a još više sam ushićen zbog blizanaca. Posao je gotov u jednom potezu. Rebeka je malo istraživala i zapravo smo jedinstveni i imali smo sreće.” Da je riječ o vrlo rijetkom fenomenu, potvrđuje i ginekologinja dr Lilian Šapiro, dodajući da za to postoji niz razloga. Što se tiče Rebekinog slučaja, pojasnila je da je jajna stanica oplođena i implantovana tokom prve ovulacije i “nekako je opet ovulirala tokom tog istog ciklusa”.

“Još jedno jajašce je takođe oplođeno, postalo je još jedan embrion i u različito vrijeme oba embriona ugrađena su u matericu. Još je jedan razlog zašto su superfetacije rijetke”, rekla je Šapiro.

Materica, nakon što trudnoća započne, više nije gostoljubivo mjesto za implantaciju.

“To znači da je drugi embrion morao da se usaditi i raste u fazi kada ne bismo pomislili da će moći da raste. Gotovo nikada nismo vidjeli da se dva embriona razvijaju u različito vrijeme. To je nevjerovatno”, kaže doktorka.

Blizanci Noa i Rozali rođeni su u septembru 2020. carskim rezom. Djevojčica je bila gotovo upola manje težine i imala je tek nešto više od kilograma, dok je Noa imao 1,8 kilograma. Oboje su bili na jedinici intenzivnog liječenja neonatologije. Devojčica je tamo provela čak 95 dana. I danas, kada imaju sedam mjeseci, Noa je prilično veći od sestrice.

“Bila je tako sićušna. ona je mali vojnik koji već ima svoj karakter. Uopšte se za nju ne brinem”, kazao je ponosni otac za CNN.

Ostavite komentar: