Ljubav na prvi pogled! Romeo iz Češke i Julija iz Njemačke sreli su se u Beogradu

Oboje su iz Centralne Afrike, ali ih je život odveo, njega u Češku, a nju u Nemačku.

Sada su se našli na Dorćolu u Beogradu, a prvi susret završio se češkanjem. Oni su Romeo i Julija – novi stanovnici “Vrta dobre nade”.

Ugovoreni brakovi za ljude su davna prošlost, ali za majmune važe stara pravila. Na svu sreću ljubav se rodila na prvi pogled, piše RTS.

“Ideja je nastala u razgovorima sa našim kolegama koji rade u drugim zoo-vrtovima. Trebalo je da spojimo raspareni par majmuna. Mužjak je bio u jednom zoo-vrtu, a ženka u drugom, ali nije bilo uslova za njihov boravak, pa smo se ponudili kao ispomoć za ove životinje koje su vrlo druželjubive i naviknute na ljude”, rekao je direktor zoološkog vrta Srboljub Aleksić. Beogradski zoološki vrt po prvi put ima ovu vrstu majmuna, koji su drugačiji od ostalih po mnogo čemu.

“To je delikatna igra, puna neverbalne komunikacije. Cijela ta pozicija mužjaka koji pokušava da se postavi na višu poziciju da dominira terenom, a onda i stečeno povjerenje prema ženki, gdje on njoj okreće leđa. I ženka je bila zainteresovana za njega. To je igra licem u lice, što ukazuje na to, da majmuni pokušavaju da ostvare lijepu vezu i zajednicu”, objašnjava biolog Kristijan Ivari.

Dodaje da je tim kolega koji su ovu scenu pripremali dugo i danonoćno radio sa majmunskim parom, jer se vodilo računa da se spontano upoznaju, do trenutka dok nismo procijenili da je bezbjedno pustiti ih zajedno.

Ona je iz Njemačke, on iz Češke. Nisu slučajno izabrani baš njih dvoje. Odavno nije bilo beba majmuna u zoološkom vrtu. Možda će posebni uslovi koji podsjećaju na njihovo prirodno okruženje donijeti prinove, prenosi Blic.

“To su majmuni starog svijeta, iz Afrike, koji žive u močvarnim šumskim oblastima, u krošnji. Zbog toga im je i potrebno da imaju ove silne penjalice, da mogu da ispolje svo svoje prirodno ponašanje”, istakao je biolog.

Porijeklom su iz Centralne Afrike. Da bi opstali, potrebni su im krošnja, biljke i ljubav.

Ostavite komentar: