Kršten na Kosovu, Aranđelovdan slavi na -11: Norvežanin prešao u pravoslavlje

23.11.2023. | 20:57

Kristina Čepkenović Karlsen je umjetnica srpskog porijekla, koja od 2002. godine živi u Norveškoj. Ona je pokazala kako njena porodica u tuđini slavi krsnu slavu Aranđelovdan.

Uobičajeno je da se krsna slava prenosi s koljena na koljeno, sa oca na sina. Međutim, Kristina je tradiciju slavljenja slave “prenijela” u Norvešku. Njen suprug, Norvežanin, prihvatio je pravoslavlje i već više od dvije decenije u njihovom domu se obilježava Aranđelovdan.

“Kao mlada likovna umjetnica, Srpkinja sa Kosova, u januaru davne 2002. preselila sam se u Norvešku. Moj suprug, Havard Karlsen, kršten Vuk u našoj pravoslavnoj crkvi na Šar-planini na Kosovu, i ja, željeli smo da nastavim sa slavljenjem slave, u duhu naše srpske tradicije”, kaže Kristina i objašnjava kako je njihova porodica dobila sveca zaštitnika.

“Bog nas je podario srećom, pa je i naša prva kćerka Sofia rođena na dan Svetog Arhanđela Mihaila. Tako nam je i crkva blagosiljala i dodijelila Svetog Arhanđela Mihaila za našu krsnu slavu, koju već 21 godinu slavimo u sreći i veselju. A mi smo vremenom dobili i Emiliu, našu drugu kćerku. Zahvalna svojim roditeljima, nastavljam da tradicionalno, onako pravo kosovski slavim i širim ljepote naše srpske kulture i tradicije”, ističe Kristina, prenosi Kurir.

U njihovoj kući slavi se dva dana, a ni temperatura od -11 (koliko se ovih dana bilježi tamo) ne utiče na toplinu praznične atmosfere.

“Mi slavimo veče i dan slave sa dragim gostima i rodbinom, 20. i 21. novembar. Pored slavskog kolača, svijeće, žita i vina, priprema se i naša srpska hrana sa pečenjem, pitom i sarmom za ručak”, otkriva Kristina koja je fotografije slavske trpeze objavila na svom Faceboku.

Kristina Čepkenović Karlsen rođena je 29. januara 1976. godine u Lipljanu, na Kosovu i Metohiji, gdje je završila osnovnu i srednju školu, dok je Akademiju likovne umjetnosti studirala na Univeritetu u Prištini i magistrirala 2000. godine likovnu umjetnost na polju grafike.

Izlaže svoje radove po brojnim galerijama u Norveškoj, Helsinkiju u Finskoj, a od 2016. godine ponovo izlaže u Srbiji.