Kreativnost iza rešetaka: Osuđenici sašili zaštitne maske za Nedjelju mode

Osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici dizajnirali su i sašili višekratne zaštitne maske koje će biti predstavljene na Nedjelji mode u Torinu, koja se održava od 3. do 9. oktobra.

Predstavnici modne industrije iz cijelog svijeta moćiće da vide 26 maski koje su sašili osuđenici u krojačkom pogonu ovog zavoda, navedeno je na sajtu Ministarstva pravde Srbije.

Nedjelja mode se organizuje bez prisustva publike zbog mjera prevencije na sprečavanju širenja virusa korona i revije će biti dostupne onlajn.

U krojačkom pogonu u KPZ u Sremskoj Mitrovici trenutno je radno angažovano 30 osuđenika koji su prethodno prošli sertifikovanu obuku uz finansijsku podršku njemačke nevladine organizacije “Help”.

Obuka se organizuje već godinu i po dana, a nedavno je pokrenut i novi ciklus obuke za još 10 osuđenika koja će im pomoći da se zaposle po isteku kazne imajući u vidu da je riječ o deficitarnom zanimanju.

Osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli  i osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu odmah na početku epidemije počeli su da šiju dnevno i do 6.000 zaštitnih maski za zaposlene i lica lišena slobode u svim zavodima kako bi se spriječilo širenje virusa i ta proizvodnja i dalje traje i proširena je na izradu zaštitnih odijela, nazuvica i kapa.

Ostavite komentar: