Kraj loše prakse! Ovaj grad zabranio je hodanje s očima prikovanim za mobilni telefon

06.07.2020. | 09:04

Japanski grad prošle je sedmice zabranio naviku koju viđamo širom svijeta – hodanje s očima prikovanim za mobilni telefon.

Putnici koji stignu na glavni kolodvor u Jamatu, gradu sa 250.000 stanovnika, biće dočekani obavještenjima, pisanim i zvučnim, o novouvedenoj zabrani koja se odnosi na hodanje svim ulicama, trgovima i parkovima.

“Dok hodate gradom zabranjeno je korištenje mobilnih telefona. Molimo vas koristite se telefonima kad prestanete hodati”, čuje se iz zvučnika.

Čini se da neobična zabrana ima široku podršku građana, mladih i starijih. I premda zasad nije propisana kazna, rijetko tko je krši.

Istraživanje japanske telekomunikacijske kompanije NTT provedeno prije nekoliko godina pokazalo je da pješaci zureći u mobilni telefon gube 95 odsto vidnog polja.

Kompanija je provela simulaciju koja ukazuje što bi se dogodilo kada bi 1.500 ljudi prelazilo ulicu ispred tokijskog kolodvora Shibuya, najužurbanijeg pješačkog prelaza u svijetu, i istovremeno gledalo u svoje mobitele.

Rezultati su pokazali da dvije trećine pješaka ne bi prešlo na drugu stranu bez incidenta, međusobnog sudaranja ili pada, piše Avaz.

Oznake: Hodanje, Japan, Telefon