Kod milijardera to tako – lako: Roterdam uklanja istorijski most za prolazak Bezosove jahte

U holandskom Alblasserdamu Jeff Bezos gradi novu superjahtu dužine od 127metara, čija vrijednost se procjenjuje na pola milijarde dolara.

Jahta pod nazivom Y721 trebala bi isploviti iz brodogradilišta ovog ljeta, no na putu joj stoji rotterdamski istorijski most Koningshaven Bridge kojeg nazivaju i De Hef.

Kako bi jahta mogla proći, brodograditelj Oceanco je od gradskih vlasti drugog po veličini holandskog grada zatražio privremeno uklanjanje mosta i dobio dozvolu da se most koji spada među nacionalne spomenike rastavi i skloni na stranu kako bi Bezos mogao izaći na otvoreno more.

Nije poznato koliko će ovaj pomalo devastacijski pothvat koštati, ali Bezos navodno neće platiti ništa, jer će troškove uklanjanja snositi Oceanco.

Obzirom na veličinu superjahte s tri velika jarbola, jedina alternativa je bila da se brod djelomično sagradi u Alblasserdamu, a potom prođe ispod mosta te da se gradnja dovrši u drugom brodogradilištu, ali to sada neće biti potrebno.

Građani Roterdama nisu previše oduševljeni ovim bizarnim pothvatom, posebno zbog toga što je most 2017. godine nakon tri godine radova u potpunosti restauriran pa mnogi misle da je koji Bezosov miliončić završio u džepu čelnika gradske uprave, prenosi portal Vidi.

Ostavite komentar: