Ko ima prvenstvo prolaza: Forografija koja je posvađala auto-škole i sud FOTO

Fotografija raskrsnice izazvala je podeljena mišljenja, a ni sudski vještak i instruktor škole nisu se složili u tome ko ima prvenstvo prolaza.

Pravila u saobraćaju izazvala su veliku raspravu na društvenim mrežama, a mišljenja su toliko podijeljena da postoje razlike u tumačenju sudskog vještaka, i instruktora u autoškoli.

Objavljena je fotografija raskrsnice na kojoj se mogu vidjeti crveni i bijeli automobil. Pred crvenim automobilom je znak STOP, a pred bijelim je označen trougao. Crveni ide pravo, bijeli skreće. Pitanje je ko ima prednost? Nakon što je fotografija objavljena na Fejsbuk stranici, potegla se rasprava od nekoliko stotina komentara.

Mnogi su tvrdili da bijeli automobil ima prednost iako skreće.

“Bijeli ima prednost, vidi se iz aviona. Nit vozim, nit imam vozačku, ali kao suvozač učiš”, smatraju jedni, dok drugi odgovaraju sasvim suprotno.

“Majko mila, s obzirom na ove odgovore ovde ja se čudim da me u ovih par godina koliko vozim samo jednom neko napucao autom. Oni koji misle da je STOP ‘jači’, nek bolje predaju odmah vozačku! STOP ima jednaku težinu kao i znak za sporednu ulice. Taj na STOP mora stati, a mora i ovaj beli jer crveni ima prednost! Prestrašno šta se ovde piše. Nadam se da će svi koji kažu bijeli kad-tad ostati bez vozačke”, poručuju drugi.

Najzanimljiviji su bili oni neutralni, posmatrači, koji su pomalo kroz šalu, a pomalo i u strahu prokomentarisali:

“Čudi me da nema i više saobraćajki”, pisalo je u grupi.

Situaciju dodatno komplikuje to što sudski vještaci tvrde jedno, a autoškole drugo.

Hrvatski portal 24.sata pozvao je stručnjaka Gorana Husineca, koji je rekao sledeće:

“Naravno da beli ima prednost. Crveni ima znak STOP i on mora stajati na znaku STOP. Međutim, i jedan i drugi vozač moraju paziti jedan na drugog da ne bi došlo do zabune. Automobil koji ima znak STOP uvijek mora propustiti sve ostale automobile u raskrsnici. Dakle ako je beli auto u raskrsnici i skreće lijevo, crveni ga mora propustiti. Pravilo sa zadržavanjem smera kretanja u ovom slučaju ne vrijedi”, istakao je Husinec.

Sa druge strane iz autoškola, kroz svoje pravilnike kojima obučavaju svoje učenike stoji sljedeće, prenosi Mondo.

“Mislite da beli auto ima prvenstvo prolaza jer crveni ima znak STOP? Vozilo crvene boje mora stati, ali samo da bi propustilo vozila koja dolaze sa puta sa prvenstvom prolaza, ali ne i bijeli automobil”, stoji u tutorijalima autoškole.

Ostavite komentar: